Stäng
Meny
Tillgänglig till 21 januari 2018

Haydn Symfoni nr 41

Haydn den visionäre nytänkaren. Symfoni nr 41 komponerades när tonsättaren var 38 år och hade uppnått en ny förfining i sin konst.

Som så många av hans verk skrevs symfonin till furst Esterházy hos vilken Haydn ledde den 20 man starka orkestern. Det är en glädjefull symfoni, förmodligen komponerad till någon festlighet i ett av furstens tre slott. Och man överraskas av hur lik sig själv han trots allt är: pigg, nyfiken, utforskande.

Om Christian Zacharias

”En utomordentlig solist som också är en lysande dirigent hör inte till vanligheterna. Men tyske Christian Zacharias är en sådan enastående begåvning – en välbevandrad, intelligent pianist å ena sidan och en dirigent med bred repertoar, även opera, å den andra.” (Basler Zeitung, Schweiz) Med sin unika kombination av integritet, djupa musikaliska insikter och säker konstnärlig instinkt har Christian Zacharias skapat sig ett namn som en av världens ledande pianister, men också som en musikalisk tänkare.

Han började som pianist och blev sedermera aktiv som dirigent. Hans internationella karriär blommade ut efter ett flertal hyllade konserter med världsledande orkestrar, berömda dirigenter för att inte tala om de många utmärkelserna och inspelningarna. Christian Zacharias karriär som dirigent, pianist och kammarmusiker bygger ofta på långvariga samarbeten med kolleger och orkestrar. Han var under lång tid Artistic Partner hos St Pauls kammarorkester i Minnesota och tidigare förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Nära förbindelser finns också med Boston Symphony Orchestra, Basels kammarorkester, Konserthusorkestern i Berlin och Bambergs symfoniker.

Christian Zacharias framträder regelbundet som solopianist och i kammarmusiksamarbeten med musiker som violinisterna Frank Peter Zimmermann och Baiba Skride samt Leipzigkvartetten. Han dirigerar också operor av Mozart och Offenbach. 2015 erhöll hans framförande i Liège av Nicolais Muntra fruarna i Windsor kritikerpriset Prix de l’Europé Francophone.

Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev