Stäng
Meny

Konserten publiceras 2017-12-20

Haydn den erfarne nestorn. Symfoni nr 96, ”Miraklet”, var ett av de många mästerverk som skrevs när Haydn var högsta mode i London.

Efter att ha varit anställd hos furst Esterhazy i många år utvecklade Haydn en lysande karriär som frilansare i London där han tonsatte och framförde sin tids finaste symfonier i Hanover Square Rooms. The Morning Chronicle skrev i sin recension den 12 mars 1791: ”Är det inte underbart att själar som rörs av musik skänker sin hyllning till Haydn, ja han blir rentav föremål för hjältedyrkan; ty liksom Shakespeare kan han röra och styra känslorna precis som han vill…”

Om Christian Zacharias

”En utomordentlig solist som också är en lysande dirigent hör inte till vanligheterna. Men tyske Christian Zacharias är en sådan enastående begåvning – en välbevandrad, intelligent pianist å ena sidan och en dirigent med bred repertoar, även opera, å den andra.” (Basler Zeitung, Schweiz) Med sin unika kombination av integritet, djupa musikaliska insikter och säker konstnärlig instinkt har Christian Zacharias skapat sig ett namn som en av världens ledande pianister, men också som en musikalisk tänkare.

Han började som pianist och blev sedermera aktiv som dirigent. Hans internationella karriär blommade ut efter ett flertal hyllade konserter med världsledande orkestrar, berömda dirigenter för att inte tala om de många utmärkelserna och inspelningarna. Christian Zacharias karriär som dirigent, pianist och kammarmusiker bygger ofta på långvariga samarbeten med kolleger och orkestrar. Han var under lång tid Artistic Partner hos St Pauls kammarorkester i Minnesota och tidigare förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Nära förbindelser finns också med Boston Symphony Orchestra, Basels kammarorkester, Konserthusorkestern i Berlin och Bambergs symfoniker.

Christian Zacharias framträder regelbundet som solopianist och i kammarmusiksamarbeten med musiker som violinisterna Frank Peter Zimmermann och Baiba Skride samt Leipzigkvartetten. Han dirigerar också operor av Mozart och Offenbach. 2015 erhöll hans framförande i Liège av Nicolais Muntra fruarna i Windsor kritikerpriset Prix de l’Europé Francophone.

Medverkande

Göteborgs Symfoniker
Christian Zacharias, dirigent

Inspelat för GSOplay 18 november 2017

Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev