Stäng
Meny
Tillgänglig till 21 januari 2018

Schumanns Cellokonsert med Julian Steckel

Schumann vände sig inåt i sökandet efter det sanna uttrycket. Det är cellokonserten ett exempel på, ett verk som balanserar mellan fast mark och gungande broar. Allt återgivet med bravur av cellisten Julian Steckel.

Yttersatserna är virtuosa medan mellansatsen kan liknas vid en romans för cello med orkesterackompanjemanget hållet i bakgrunden – en av de vackraste satserna Schumann skrev. Cellokonserten komponerades i febrig hastighet och var färdig efter 15 dagars arbete (10-24 oktober 1850).

Om Christian Zacharias

”En utomordentlig solist som också är en lysande dirigent hör inte till vanligheterna. Men tyske Christian Zacharias är en sådan enastående begåvning – en välbevandrad, intelligent pianist å ena sidan och en dirigent med bred repertoar, även opera, å den andra.” (Basler Zeitung, Schweiz) Med sin unika kombination av integritet, djupa musikaliska insikter och säker konstnärlig instinkt har Christian Zacharias skapat sig ett namn som en av världens ledande pianister, men också som en musikalisk tänkare.

Han började som pianist och blev sedermera aktiv som dirigent. Hans internationella karriär blommade ut efter ett flertal hyllade konserter med världsledande orkestrar, berömda dirigenter för att inte tala om de många utmärkelserna och inspelningarna. Christian Zacharias karriär som dirigent, pianist och kammarmusiker bygger ofta på långvariga samarbeten med kolleger och orkestrar. Han var under lång tid Artistic Partner hos St Pauls kammarorkester i Minnesota och tidigare förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Nära förbindelser finns också med Boston Symphony Orchestra, Basels kammarorkester, Konserthusorkestern i Berlin och Bambergs symfoniker.

Christian Zacharias framträder regelbundet som solopianist och i kammarmusiksamarbeten med musiker som violinisterna Frank Peter Zimmermann och Baiba Skride samt Leipzigkvartetten. Han dirigerar också operor av Mozart och Offenbach. 2015 erhöll hans framförande i Liège av Nicolais Muntra fruarna i Windsor kritikerpriset Prix de l’Europé Francophone.

Julian Steckel cello

”Kraft utan råhet, intelligens utan återhållsamhet, humor utan självbelåtenhet.” (Süddeutsche Zeitung) Julian Steckel hyllas över världen för sina mästerliga tolkningar. Han framträder ofta med ledande orkestrar som Bayerska Radions symfoniorkester, Royal Philharmonic Orchestra, Gewandhausorkestern i Leipzig och St Petersburgs filharmoniker. Han har framträtt med eminenta dirigenter som Valery Gergiev, Sir Roger Norrington, Christopher Hogwood, Mario Venzago, Andrey Boreyko och Andrew Litton. Vid sidan av sina solistuppdrag ägnar Julian Steckel en stor del av sin tid åt kammarmusik. Han kan vid talrika tillfällen ses framträda med ledande musiker som violinisterna Janine Jansen, Christian Tetzlaff, Vilde Frang, Antje Weithaas och Veronika Eberle samt pianisterna Menahem Pressler, Lars Vogt och Alexander Lonquich. Julian Steckel har tillsammans med pianisten Paul Rivinius givit ut en rad kritikerrosade inspelningar. Hans senaste cd med alla cellokonserter av C P E Bach med Stuttgarts kammarorkester gavs ut förra året. Denna säsong framträder Julian Steckel för första gången med Göteborgs Symfoniker, Orchestre de Paris och Residentieorkestern i Haag. Han turnerar också i Italien med Camerata Bern samt framträder vid Luzernfestivalen, festspelen i Baden-Baden och i den nya Elbfilharmonin i Hamburg.

Medverkande

Göteborgs Symfoniker
Julian Steckel, cello
Christian Zacharias, dirigent

Inspelad för GSOplay 18 november 2017

 

Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev