Publicerat 13 augusti 2008 Stämningen är på topp

Idag är vi på resande fot igen. På väg till London via tåg. Just nu passerar vi gränsen mellan Skottland och England. Väl framme kommer det vara tuffa bud. En halvtimme att lämna bagage på rummet och få mat innan det är dags att dra till Albert Hall för akustikprov och sedan konsert.

När vi lämnar Skottland kommer solen fram för första gången sedan vi kom hit. Och väderomställningar är något som orkestern känner av inte bara i humöret utan även i instrumenten. Stråkar blir slaka och framförallt för kontrabasarna fäster hartset bättre om det är fuktigt.

– Det blir som kåda och sitter hela konserten, är det torrt får man hartsa flera gånger under konserten, säger Maria i kontrabasstämman.
– Men det hade varit kul med fint väder också…

Andra som påverkas är slagverkarna, framför allt pukorna som Hans trakterar.

– Är man slagverkare så är man också väderkännare, jag kan märka under konserten om det kommer börja regna under natten. Det är som en barometer.

hanspuka

Många i publiken undrar vad vår pukslagare gör när han med örat lagt mot skinnen knäpper på dem under konserterna. Men det är helt enkelt stämningen som kontolleras. Publikmängd och väder gör att de känsliga kalvskinnen torkar alternativt hänger slappa. Och det måste korrigeras ständigt för att tonerna i pukorna inte ska låta galet.

På tåget är stämningen också på topp. Många passar på att sova, andra småpratar och vissa bloggar. Vilket jag ska fortsätta med så ni kan hålla er uppdaterade där hemma. Och – missa inte BBC radioutsändningen ikväll från Proms! Se länk i slutet på förra inlägget.

Dessutom – Symphony Fantastique kommer framföras på Götaplatsen på lördag klockan 19. Missa inte!

På återskivande

/ Måns Pär