Lär dig mer om klassisk musik Lär känna kompositörerna

Vilka är kompositörerna bakom de mest kända klassiska mästerverken? Passa på att lära känna några av dem och lyssna in dig på musiken - kanske blir det starten på en livslång vänskap.

1700-talet
1800-talet
Illustration av Clara Schumann som lutar huvudet i sin hand, med lila blommor på rosa botten som bakgrund. 1819-1896

Clara Schumann

Hon var underbarnet som spelade pianokonserter utantill. Hon skrev flärdfulla kompositioner och undervisade de första kvinnliga tonsättareleverna. Och hade det inte varit för Clara Schumann hade inte Brahms musik låtit så till brädden fylld av kärlek.

Lär känna Clara Schumann
1833-1897

Johannes Brahms

Förr talade man om musikens tre stora ”B:n”: Bach, Beethoven och Brahms. De blev vita gipsbyster och placerades på pianot i varje medelklasshem, eller till och med på piedestal. Långt hunnet av en Hamburg-grabb som spelade piano på billiga hamnrestauranger där sjömän och prostituerade flockades.

Lär känna Brahms
1839-1927

Laura Netzel

Vad gjorde en kvinna som ville publicera sin musik eller litteratur i slutet på 1800-talet? Jo, skaffade sig en könsneutral pseudonym. Idag får N.Lago sitt riktiga namn på programmen.

Lär känna Netzel
1841-1929

Elfrida Andrée

Elfrida Andrée blev Sveriges främsta och mest framgångsrika kvinnliga tonsättare på sin tid. En sann pionjär, och en folkbildare. Henne har Göteborgs musikälskare mycket att tacka för.

Lär känna Andrée
1843-1907

Edvard Grieg

Det finns en tyngdlöshet i Griegs musik som gör att den går rakt in. Han hade en gudomlig känsla för melodier och kunde som skicklig hantverkare skapa en förtrollad stämning eller ett sinnligt rus på bara några ögonblick, med skenbart enkla medel. Norrmannen med hatten, den slokande mustaschen och de sorgsna ögonen.

Lär känna Grieg
1864-1949

Richard Strauss

Richard Strauss var en naturbegåvning och med en pappa i Hovoperans orkester i München fanns också de yttre förutsättningarna. Tonsättaren satt ofta i operamörkret där han fick sitt livs musikupplevelser när Wagners väldiga verk sattes upp, praktfulla både vad gäller scenografi, framförande och musikalisk klangrikedom. Här föddes hans smak för ”extra allt”!

Lär känna R Strauss
1865-1957

Jean Sibelius

Denne kärve finländare förknippas ofta med den finska naturens granskogar och granitklippor men han var lika mycket en världsvan societetsman. Jean Sibelius hette egentligen Johan, kallad Janne, och efternamnet har sitt ursprung i Sibbe gård, i familjens ägo sedan generationer. Att det blev Jean beror på att Sibelius fick ärva en ask visitkort av en farbror med detta namn.

Lär känna Sibelius
1871-1927

Wilhelm Stenhammar

I Sverige har Wilhelm Stenhammar alltid betraktats som en kompositör av stora mått. Vid sidan av Hugo Alfvén är han den starkaste kandidaten som en nationell svensk motsvarighet till norrmännens Grieg, finländarnas Sibelius och danskarnas Nielsen. Dessutom var han chefdirigent för Göteborgs Symfoniker och en av den tidens ledande svenska pianister.

Lär känna Stenhammar
1882-1971

Igor Stravinsky

På rymdsonderna Voyager 1 och 2 finns guldskivor med den främsta musik som planeten jorden har att erbjuda:  Bach, Beethoven, Mozart – och Stravinsky. En ära väl förtjänt av tonsättaren som förändrade den klassiska musiken med sin originalitet och finess.  

Lär känna Stravinsky
1900-talet