Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) En av de viktigaste tonsättarna i den wienklassiska stilen

Wolfgang Amadeus Mozart är sprungen ur rokokon – konststilen som är balanserad, nätt, klar och tydlig. Precis som hans musik. Att stilen någon enstaka gång låter mörka drag skymta fram ger dessa inslag en än starkare effekt.

Mozart var till kynnet positiv och levnadsglad och detta i kombination med en exceptionell musikbegåvning gör att hans musik ofta tycks glida fram som på moln.

Tillvaron på Mozarts tid var okomplicerad – kyrkan och furstarna styrde, folket hade det drägligt eller levde i armod beroende på styre och konjunktur. Den annalkande franska revolutionen märks inte hos Mozart – den fick desto starkare genomslag både politiskt och musikaliskt hos efterföljaren Beethoven.


Mer om Wolfgang Amadeus Mozart

Mozarts (1756-1791) liv som turnerande underbarn tillsammans med den lika framstående systern Nannerl var inte alltid en dans på rosor, den fiolspelande fadern Leopold var sträng och krävande. Vilket kanske var en förutsättning för Mozarts produktivitet och världsliga framgångar. Han var en mästare på pianot och en rackare på fiol – han spelade själv de flesta av sin piano- och violinkonserter med bravur.

Efter tjänst hos fursten och ärkebiskopen i Salzburg blev Mozart frilansare och tjänade bra på egna abonnemangskonserter, lönsamma operabeställningar och exklusiva framträdanden. Publiken fick delikatesser som tjugoförsta pianokonserten, operorna Trollflöjten och Figaros bröllop, Stora c-mollmässan och mängder med instrumentalmusik.

Samtidigt levde han, hustrun Constanze och familjen över sina tillgångar. Mozart var ofta pank och fick låna pengar av sina frimurarbröder. Mot slutet var det knackigt värre, ändå komponerade han de mästerliga tre sista symfonierna – nr 39, 40 och 41 som inte verkar han framförts under hans livstid – och det nästan fullbordade rekviet, en dödsmässa där hela hans förmåga och erfarenhet finns samlad.

Han dog av sjukdom i Wien den 5 december 1791, 35 år gammal.


Lyssna in dig

Spellista matar dig med magiska toner av Mozart!

I podden Musikaliska genier – genom tider och toner kan du lära dig mer om Mozart!

Sveriges Radio ger dig sanningar och skvaller om människorna bakom mästerverken i Klassiska podden.

Kompositörerna bakom de mest kända mästerverken

Passa på att lära känna några av kompositörerna bakom de mest kända klassiska mästerverken och lyssna in dig på deras musik. Kanske blir det starten på en livslång vänskap.

Lär känna kompositörerna
Läs mer i konsertmagasinet