Lär dig mer om klassisk musik Lyssna på podden

Visste du att Beethoven komponerade sin nionde symfoni när han var döv? Eller att Mozarts partytrick var att spela piano med ögonbindel? Och hur gick det egentligen till när Elfrida André blev Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist?

Detta och mycket mer får du veta i Göteborgs Symfonikers podd ”Musikaliska genier – genom tider och toner”. Här möter du några av historiens mest intressanta kompositörer, i ett format som passar perfekt för dig mellan 9 och 12 år, men så klart även alla andra nyfikna.

Lyssna på alla avsnitt direkt här på sidan eller där poddar finns.


Clara Schumann - pianisten som tog publiken med storm

Ganska praktiskt att pappan är den bästa av pianolärare. Och Claras begåvning höll samma klass – hon slog publikrekord, blev stjärna i Europa och komponerade skickligt när hon hade tid. För denna åttabarnsmamma mäktade med nästan allt.


Elfrida Andrée - pionjären som övervann alla hinder

Visbys ledande pianist – check. Göteborgs stora musikaliska missionär – check. Europas första kvinnliga domkyrkoorganist – check. Elfrida Andrée var pionjärernas pionjär och brann hela sitt liv för att göra musiken tillgänglig för alla.


Beethoven - mästaren som gick sin egen väg

Visst var han begåvad som få, Ludwig van Beethoven, men han fick kämpa mot en hård och elak pappa och när han var som allra störst kom motståndaren han inte rådde på: dövheten. Men hans musik lever som aldrig förr.


Systrarna Boulanger - kvinnorna som slog världen med häpnad

En spännande men också lite sorglig berättelse om de franska supersystrarna som slog de främsta manliga kollegerna på fingrarna med sin begåvning. Nadia och Lili, läraren och kompositören, två vänner som stödde varandra i vått och torrt.


Sibelius - tonsättaren som tystnade

Vilka framgångar han fick – den förste finske kompositören som beundrades över hela världen för sin nordiskt tonande musik. Vilka symfonier! Men med framgångarna kom kraven och med dem oron. Musiken tystnade men hyllningarna förgyllde hans sista år.


Mozart - underbarnet som bara blev bättre

Mozart blev tidigt så berömd att han spelade för kungar och drottningar vid Europas finaste hov, en mästare på violin och piano som skrev den vackraste musik man kan tänka sig. Men en sak klarade han inte av: att hålla i plånboken.


Musikaliska genier – genom tider och toner, görs av produktionsbolaget Munck, för Göteborgs Symfoniker.

  • Ylva Hällen programledare
  • Sofia Lantz research och manus
  • Emil Aspegren ljuddesign och mix
  • Stina Sämgård producent
  • Linda Belanner exekutiv producent Göteborgs Symfoniker
Dirigenten Barbara Hannigan i känslofull pose.

Vilken konsert väljer du?

I vårt breda utbud finns något som passar alla. Hitta din favorit i konsertkalendariet!

Konsertkalendariet