Upplevelsen Ditt besök i Konserthuset börjar här

Vi önskar dig en riktigt fin och bekväm konsertupplevelse hos oss. Här kan du förbereda dig inför ditt besök!

Varmt välkommen till oss! Här hittar du information om sådant som kan vara bra att känna till när det är dags för ditt besök i Göteborgs Konserthus. Passa på att landa i någon av våra serveringar inför konserten. Våra publikvärdar finns på plats före, under och efter konserten för att hjälpa dig till rätta.

Vanliga frågor om konsertbesöket

Detta är helt upp till dig. Många av våra konsertbesökare föredrar ”sina” specifika platser i konsertsalen. Det kan vara i mitten, medan andra gillar att vara högre upp i någon av logerna eller på balkongen för att kunna se hela orkestern bättre. Det kan också bero på vilken repertoar som framförs på konserten. Till exempel, om det finns en pianosolist, föredrar vissa åhörare att ha en plats där de kan se solisten. Våra konsertlokaler är akustiskt designade och ger dig en härlig konstupplevelse oavsett var du väljer att sitta i salen.


Våra öppettider anpassas efter våra föreställningstider. På din biljett, eller i vårt konsertprogram ser du vilken tid som just ditt evenemang börjar.

Evenemang i Stora Salen
Dörrarna till Konserthuset öppnas två timmar innan konsertstart. Välkommen till vår vackra Götaplatsfoajé och barer som alltid har öppet i anslutning till evenemang i Stora salen. Har du bokat bord i vår restaurang välkomnar vi dig redan 2,5h före konsertstart så att du hinner njuta av ditt restaurangbesök i lugn och ro. Se din biljett eller vårt konsertprogram för evenemangets starttid.

Evenemang i Stenhammarsalen
Vid evenemang i Stenhammarsalen öppnas dörrarna till Konserthuset en timme innan konsertstart. Serveringen öppnas i samband med detta. Se din biljett eller hitta ditt evenemang i konsertprogrammet för evenemangets starttid.

Har du funderingar?
Specifika öppettiderna för vad som gäller för ditt evenemang hittar du vårt Inför besöket-mejl som skickas till din mejlinkorg ett par dagar innan ditt besök hos oss.
Du är också välkommen att kontakta biljettkontoret för mer information angående våra öppettider.

Varmt välkommen till Göteborgs Konserthus!


Vi rekommenderar att du kommer till Konserthuset senast 15 minuter innan konserten startar. Då har du god tid vid inpasseringen, hinner hänga av dig ytterkläderna i garderoben och hitta till din plats. Om du ska hämta biljetter från biljettkontoret, eller planerar ett besök i någon av våra barer rekommenderar vi att du kommer minst 30 minuter före konserten.

Klassiska konserter i Stora Salen
Vid konsert med Göteborgs Symfoniker i Stora Salen är du välkommen två timmar före din konsertstart för att besöka vår foajé. Har du bokat bord i vår restaurang välkomnar vi dig redan 2,5h före konsertstart så att du hinner njuta av ditt restaurangbesök i lugn och ro.

Familjekonsert i Stora Salen
Vid en familjekonsert i Stora salen är du välkommen en timma innan konsertstart.

Övriga konserter i Stora salen
Öppettider varierar beroende på konsertstart. Vänligen kontakta biljettkontoret för mer information.

Konsert i Stenhammarsalen
Välkommen en timma innan konsertstart.

Cirka tio minuter före konsertstart ringer vi in första gången. Andra ringning talar om att det är cirka fem minuter kvar och den tredje att tre minuter återstår. Efter tredje ringningen stängs dörrarna till salongen och konserten börjar.


Ja det finns både barer och en à la carte-restaurang i Göteborgs Konserthus. Här hittar du mer information.


Det är inte tillåtet att varken äta eller dricka i konsertsalarna.


När en konsert börjar stängs salongens dörrar och sent ankomna släpps inte förrän ett passande uppehåll i konserten uppstår. Vid vissa fall kan det först inträffa vid paus. Detta görs för att visa hänsyn till våra artister, musiker och vår publik. Våra foajévärdar finns på plats före, under och efter konserten för att hjälpa dig till rätta. Tveka inte att fråga om du behöver hjälp med något.


Kom som du är! Det är valfri klädsel vid ett besök hos oss. Tänk däremot på att det finns besökare som kan vara känsliga för starka dofter. Avstå gärna från starka parfymer och hårspray med hänsyn till allergiker eller doftöverkänsliga.


Vid klassiska konserter applåderar många konsertbesökare först i slutet av ett komplett verk, även om stycket har flera satser. Det gör att det kan bli tysta stunder när musiken har stannat, men ingen applåderar. I konsertprogrammet som finns på respektive konsertsida hittar du alla verk som kommer att spelas under konserten och dess längd. Här hittar du också verkkommentarer, samt biografier om de medverkande. Är du osäker kan du också vänta på att resten av publiken klappar innan du applåderar. Men kom ihåg, i slutändan är det bara applåder och ingenting att oroa sig för.


Det är inte tillåtet att filma eller fotografera under pågående konsert. Däremot är du välkommen att fotografera eller filma innan konserten samt under applådtacket.

Vi välkomnar alla till en avkopplande mobilfri zon, där musiken får ta plats och omvärlden får vänta. Så glöm inte att stänga av din mobiltelefon eller sätta din telefon på flygplansläge under konserten. Tänk på att det inte bara är ett samtal som kan vara störande för andra i publiken, utan också en lysande skärm som stjäl uppmärksamheten från konsertupplevelsen.


Under konsertkategorin ”Nybörjare klassisk musik” har vi samlat våra rekommendationer för dig som är nyfiken på klassisk musik. Vill du hellre botanisera bland hela vårt konsertutbud, kan du enkelt göra det i konsertprogrammet. Många gör sitt urval baserat på kompositör, solist, repertoar eller datum och tid för framförandet.


Cirka tio minuter före konsertstart ringer en klocka i de publika utrymmena för att signalera att konserten snart börjar och att det är dags att ta plats i salongen. Andra ringning talar om att det är cirka fem minuter kvar och den tredje att tre minuter återstår. Efter tredje ringningen stängs dörrarna till salongen och konserten börjar.

Samma sak upprepas i slutet av konsertens paus.


Vid uthyrningar gäller att varje arrangör beslutar om vilken åldersgräns som gäller för deras arrangemang. Du hittar uppgifter om det under informationen om respektive konsert i  konsertkalendariet.

För Göteborgs Symfonikers egna arrangemang rekommenderar vi att besökare bör vara över 13 år (utom på barn- och familjekonserter där innehållet är anpassat för unga). Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och Miljöförvaltningens riktlinjer men för ett barn kan ljudvolymen upplevas som stark och inte alla unga personer uppskattar heller att behöva sitta stilla och njuta av en hel konsert.

Men du känner ditt sällskap bäst: Vi välkomnar naturligtvis även unga musikälskare som har en vuxen i sällskap, får hjälp med att ta hänsyn till övriga besökare och kanske smita ut om det behövs. Varje person behöver dock en egen plats och en egen biljett. Bebisar är hjärtligt välkomna på våra bebiskonserter, men av hänsyn till både de riktigt små och resten av publiken kan de inte följa med på andra konserter – även om de sitter i en vuxens knä.


Göteborgs Konserthus är en plats för alla. Här kan du läsa mer om husets tillgänglighet. Kontakta oss gärna om dina behov och önskemål, före eller i samband med ditt köp, så gör vi vårt bästa för att hjälpa till.

Väl på plats finns våra foajévärdar för att visa alla till rätta. Deras ansvar är att ge information och service till alla besökare, men också hantera säkerheten i Konserthuset. Det gör att de inte har möjlighet att till exempel hjälpa en person hela vägen från dörren till sin plats, boka taxi eller vakta personlig utrustning.

Behöver du ledsagare? Kontakta vårt biljettkontor för att boka en ledsagarbiljett. Ledsagarbiljetten är gratis, förutsatt att ni gör sällskap under hela besöket. Av säkerhetsskäl måste alla gäster, som inte köpt rullstolsplatser, själva kunna ta sig in och ut ur salarna – på egen hand eller med hjälp av ledsagare.


Har du fler frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Dirigenten Santtu-Matias Rouvali skrattar med taktpinne handen.

Upplev magin med klassisk musik - när som helst

Det digitala konserthuset GSOplay är alltid öppet för dig. Välkommen att nyfiket kika in och hitta dina klassiska favoriter bland förinspelade konserter, livesändningar och intervjuer!

Titta på GSOplay