Stäng
Meny
Äntligen ska publiken få uppleva mäktiga orgelklanger i Göteborgs Konserthus igen! Se till att vara bland de första att få uppleva detta underverk vid den pampiga invigningen i oktober 2021, i samband med orgelfestivalen i Göteborg. Ladda för orgelmaraton, romantik, världspremiär på orgelkonsert med Göteborgs Symfoniker, experiment och mycket mer!

Tack vare samarbetet mellan Göteborgs internationella orgelakademifastighetsbolaget Higab och Göteborgs Symfoniker får Göteborg en ny konserthusorgel i världsklass. Orgeln är byggd av Rieger Orgelbau i Österrike, ett oerhört komplext arbete som pågått under många år.

Så gick det till när orgeln byggdes

Orgeln byggs av Rieger Orgelbau i Österrike och började installeras sommaren 2019.

Det har funnits en orgel tidigare i Göteborgs Konserthus. Den byggdes 1937 av Marcussen & Søn, men det blev snabbt problem med instrumentet. Man ville ha en stor och mångsidig orgel även om utrymmet bakom orkestern var för litet – orgelpiporna fick monteras i två våningar vilket gjorde att huvudverket klingade för svagt. Det elektriska spelbordet var känsligt. Det byttes ut på 1980-talet mot en datoriserad version men även det bordet drabbades av problem under åren, bland annat med elektroniken och det skulle bli mycket kostsamt att reparera.

Den gamla orgeln monterades ner för att lämna plats åt det nya instrumentet, som är anpassad för Konserthuset – ett oerhört komplext arbete för att inte påverka den byggnadsminnesförklarade interiören eller akustiken i konsertsalen negativt. Beställningen är gjord av Konserthusets fastighetsägare Higab.

Konserthusorgelprojektet följs och understöds av en internationell expertgrupp, där FGIOA verkar som konsult genom sitt dotterbolag GOART AB.

Nyfiken på detaljerna?

Alla detaljer om den nya orgeln hittar du på Göteborgs internationella orgelakademis hemsida.

Visa mig detaljerna

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!