Stäng
Meny

Välkommen på premiär!

Säkra din plats till den pampiga invigningen av konserthusorgeln i oktober och var bland de första att få uppleva de mäktiga klangerna vibrera i Göteborgs Konserthus. I tio dagar ljuder de över 9000 orgelpiporna när den nya orgeln firas med internationella solister, uruppföranden, orgelkonsert med orkester, orgelmaraton med deltagare från Västra Götalands 49 kommuner och direktsändningar på GSOplay.

Orgeln kallas ”instrumentens drottning” och det av en god anledning: inget annat akustiskt instrument är så variationsrikt i klang och dynamik, från den allra svagaste, ensamma ton till massiva ackord som får det att vibrera i golv och väggar. Äntligen är det dags att få uppleva just detta i Stora salen när ljudet från de över 9000 orgelpiporna fyller rummet. Håll i dig!

Allt detta tack vare samarbetet mellan fastighetsbolaget HigabGöteborgs internationella orgelakademi och Göteborgs Symfoniker som gjort att vi nu äntligen kan få uppleva en konserthusorgel i världsklass, byggd av Rieger Orgelbau i Österrike.

Upplev premiären var du än är

Flera av premiärkonserterna sänds live via GSOplay, Göteborgs Symfonikers digitala konserthus:

Till GSOplay

Över 9000 orgelpipor

Göteborgs Konserthus nya orgel är byggd av Rieger Orgelbau i Österrike, ett oerhört komplext arbete som pågått under många år. Orgeln är inspirerad av den franska, romantiska orgelskolan med stämmor som kan imitera orkesterns många instrument och det i kombinationer som man bara kunnat drömma om. Här finns traditionella stämmor som flöjt och fagott men också något nytt som saxofon.

Efter mer än fem års planerande och tre års byggande är nu instrumentet på plats i Stora salen med sina drygt 9000 orgelpipor.

Konserthusorgeln syns genom lamellerna längst fram i konsertsalen, ovanför scenen. På scenen står en man och blickar upp mot orgeln.

Orgelpipor från insidan av orgeln, publikplatserna anas genom lamellerna bakom piporna.

Orgelns spelbord och musiker på scenen i vacker ljussättning, piporna anas bakom lamellerna i fonden.

Orgelns spelbord ovanifrån med en mängd tangenter och knappar som musikerns händer vilar på.

Så gick det till när orgeln byggdes

Installationen av den nya orgeln inleddes sommaren 2019.

Det har funnits en orgel tidigare i Göteborgs Konserthus. Den byggdes 1937 av Marcussen & Søn, men det blev snabbt problem med instrumentet. Man ville ha en stor och mångsidig orgel även om utrymmet bakom orkestern var för litet – orgelpiporna fick monteras i två våningar vilket gjorde att huvudverket klingade för svagt.

Det elektriska spelbordet var känsligt. Det byttes ut på 1980-talet mot en datoriserad version men även det bordet drabbades av problem under åren, bland annat med elektroniken och det skulle bli mycket kostsamt att reparera. Publiken fick finna sig i frånvaron av orgelklanger i konserthuset.

När projektet med den nya orgeln inleddes monterades den gamla orgeln ner för att lämna plats åt det nya instrumentet. Arbetet var oerhört komplext för att inte påverka den byggnadsminnesförklarade interiören eller akustiken i konsertsalen negativt.

Beställningen av den nya konserthusorgeln är gjord av Konserthusets fastighetsägare Higab och projektet följs och understöds av en internationell expertgrupp, där FGIOA verkar som konsult genom sitt dotterbolag GOART AB.

I oktober 2021 är det äntligen dags att inviga orgeln – ”instrumentens drottning”: inget annat akustiskt instrument är så variationsrikt i klang och dynamik, från den allra svagaste, ensamma ton till massiva ackord som får det att vibrera i golv och väggar.

Europas första kvinnliga domkyrkoorganist

Visbys ledande pianist – check. Göteborgs stora musikaliska missionär – check. Europas första kvinnliga domkyrkoorganist – check. Elfrida Andrée var pionjärernas pionjär och brann hela sitt liv för att göra musiken tillgänglig för alla.

Lär känna henne i podden ”Musikaliska genier – genom tider och toner”, i ett format som passar perfekt för dig mellan 9 och 12 år, men så klart även alla andra nyfikna.

Lyssna på fler podd-avsnitt

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!