Stäng
Meny

Den gamla orgeln

1937 var årets stora musikhändelse i Konserthuset invigningen av den nya orgeln, byggd av danska Marcussen & Søn. Både GP och Handelstidningen hade stort upplagda artiklar med bilder och intervjuer samt recensioner, vilket vittnar om händelsens dignitet.

Professor Günther Ramin, organist vid Thomaskyrkan i Leipzig där Johann Sebastian Bach en gång verkade, hade bjudits in som solist vid två konserter. Knut Bäck skrev i Handelstidningen:

”Fullt register släppte lös en mäktig substansiell klangstyrka. Pianissimot åter ägde en översinnlighet som kom åhöraren att nästan hålla andan. Särskilt i programmets första nummer, Händels tionde orgelkonsert. Det kom som långt ur fjärran. Som om orgelns klangbotten uppfångat i etern kvardallrande toner, dem en gång mästarens egna knubbiga fingrar sänt ut i rymden… Mystiskt skönt!”

I efterhand kunde man konstatera flera bristfälligheter hos orgeln. Den var för stor för det utrymme som fanns tillgängligt vilket dämpade orgelns huvudverk, och det elektriska spelbordets överföringssystem med koppel- och kombinationsmaskiner var föråldrat redan vid invigningen.

Det var också opålitligt och felaktigt utformat – vid spel på de övre manualerna tappade organisten balansen och fick stödja sig på tangenterna. En datoriserad uppdatering 1983 blev heller inte så lyckad som man önskat.

Allt detta kan vi nu lämna bakom oss när den nya fantastiska konserthusorgeln är på plats.

Instrumentens drottning

Orgeln kallas ”instrumentens drottning” och det av en god anledning: inget annat akustiskt instrument är så variationsrikt i klang och dynamik, från den allra svagaste, ensamma ton till massiva ackord som får det att vibrera i golv och väggar. Orgeln i Göteborgs Konserthus består av drygt 9000 orgelpipor och är så stor att en del av instrumentet byggts in under publiken i salongen – när du sitter på parkett känner du vibrationerna från baspiporna!

Läs mer om nya orgeln

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!