Stäng
Meny
Möt Octomonk, en lekfull gratisapp för iPhone som hjälper barn att plugga bättre och få studiero med hjälp av klassisk musik (och en smula bus). Appen riktar sig till barn i årskurs 3–6 och introducerar klassisk musik för fler generationer.

I Octomonk hjälper du Octomonks vänner att växa och få tillbaka sin musikalitet. Det enda du behöver göra är att plugga. Allt medan du lyssnar på klassisk musik.

Intervaller gör pluggandet mer effektivt

Forskning har visat att det är svårt att hålla koncentrationen i mer än 25 minuter. Pomodorotekniken är ett tidshanteringsverktyg där du delar upp arbetet i intervaller på 25 minuter för att bibehålla effektiviteten. När du pluggat ett intervall med Octomonk-appen får du ta en paus på fem minuter, innan du kan köra igång igen. För varje period får du dessutom en belöning i appen.

Under de 25 minuter som du koncentrerar dig på ditt pluggande spelar Octomonk klassisk musik för att hjälpa lärandet.

Du pluggar, vi spelar musiken

Idag lyssnar många skolungdomar på klassisk musik via t ex Spotify när de ska koncentrera sig. I Octomonk har du lyft detta lyssnande en nivå till genom att samarbeta med professor Gunnar Bjursell som är världsledande i forskningen kring hur musik påverkar lärande.

– Fördelen med att lyssna på musik är att du stimulerar hjärnan, till exempel när det handlar om att lära dig språk och matematik. Det kan också ha en biologisk effekt. Att lyssna på musik ger dig en annan slags hjärna, och när det gäller inlärning – en bättre hjärna, berättar Gunnar Bjursell, drivande i The Cultural Brain Initiative vid Karolinska Institutet.

All musik i appen framförs av Göteborgs Symfoniker – Sveriges Nationalorkester.

Octomonk i klassrummet

Octomonk fungerar lika bra för den enskilda eleven som för att använda för ett helt klassrum. Genom att koppla in telefonen till en projektor eller skärm kan eleverna se hur mycket tid det är kvar i den aktuella pluggintervallen och man får samtidigt en behaglig musik att lyssna på under arbetet.

Ladda ner appen

Octomonk finns att ladda ner från AppStore i iPhone-version och är ett samarbete mellan Göteborgs Symfoniker och Stendahls.

Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev