Stäng
Meny

Om Göteborgs Symfoniker

Vi har en lång och spännande historia, men vi blickar alltid framåt. Vi strävar alltid uppåt. Vi jagar alltid perfektion. I allt vi gör. Och när du hör oss spela ska du få en konstupplevelse i världsklass. Varje gång. Det är vårt löfte till dig.

Vi drivs av kärleken till musiken. Med den passionen och ambitionen förstärker vi och flyttar fram vår position bland världens främsta orkestrar.

Vi ger omkring 100 konserter varje år i Göteborgs Konserthus. I vårt digitala konserthus GSOplay sänds konserter live och on demand i full HD. Förutom konserterna i Göteborgs Konserthus och de internationella turnéerna spelar vi varje sommar på Götaplatsen under Kulturkalaset och i Slottsskogen den 6 juni, samt gästspelar i Vara Konserthus.

Sveriges Nationalorkester

Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Orkesterns hemmaarena är Göteborgs Konserthus, med många möjligheter till möten och upplevelser för besökare i alla åldrar.

Santtu-Matias Rouvali är orkesterns chefdirigent. Från och med säsongen 2019-2020 har han Barbara Hannigan och Christoph Eschenbach vid sin sida som första gästdirigenter – en stark treklöver med tre helt olika konstnärer.

Sten Cranner är VD och konstnärlig chef, Gustavo Dudamel hedersdirigent och Neeme Järvi chefdirigent emeritus. Orkesterns huvudman är Västra Götalandsregionen.

Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett hundratal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. 1997 utsågs Göteborgs Symfoniker till Sveriges Nationalorkester.

Vi är också en stolt partner till sopranen Barbara Hannigans mentorsprogram Equilibrium med fokus på unga sångare i början av deras karriär.

GSO-Nordiskprofil

Stenhammar och den nordiska profilen

Wilhelm Stenhammar var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav Symfonikerna en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till orkestern.

Idag samarbetar Göteborgs Symfoniker regelbundet med dirigenter som Gustavo Dudamel, Joana Carneiro, Neeme Järvi, David Afkham, Christian Zacharias och Herbert Blomstedt.

GSO-Turneer

Turneér världen runt

Det internationella genombrottet för Göteborgs Symfoniker kom 1983 när orkestern reste till USA och bland annat framträdde i Carnegie Hall. ”En orkester i världsklass” skrev New York Times. 1987  debuterade Göteborgs Symfoniker i Asien och återvände till USA för fler konserter.

Därefter har orkestern turnerat i Japan, Kina och Europa och framträtt vid BBC Proms i London, Luzern i Schweiz, Salzburgfestivalen, Musikverein i Wien samt Barbican i London. Flera av turnéerna finns dokumenterade i orkesterns blogg.

GSO-Barn-Unga

För barn och unga

Varje år producerar Göteborgs Symfoniker konserter och aktiviteter för barn, unga, familjer och skolor. Konserthuset är också en mötesplats för unga musiker – från de riktigt färska nybörjarna till musikhögskolestudenterna. Västra Götalands UngdomssymfonikerSportlovsorkestern och höstlovskören med orkesterligger oss varmt om hjärtat, liksom samarbetet med Kulturskolorna och musiklägret Side by Side by El Sistema Sweden.

Då och då spelar vi också in musik till barnfilmer, som till exempel till Bamse och tjuvstaden och Bamse och häxans dotter. Och så hjälper vi gärna till med pluggandet via studiemotiverande appen Octomonk. Alldeles gratis.

GSO-Elsistema

El Sistema

2009 inledde Göteborgs Symfoniker ett samarbete med Göteborgs stad för att etablera El Sistema i Sverige. Det var orkesterns dåvarande chefdirigent Gustavo Dudamel som tog med sig modellen från Venezuela.

2010 startade den första El Sistema-skolan i Hammarkullen av Angereds kulturskola. Nu finns El Sistema-verksamheter i samtliga stadsdelar i Göteborg och modellen har också fått nationell och internationell spridning. Alla El Sistema-skolor i Göteborg drivs i kommunal regi, med musiker ur Göteborgs Symfoniker som mentorer.

Sedan 2016 är orkestern huvudarrangörer för det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, i samverkan med Stiftelsen El Sistema Sverige.

Möten med starka artistprofiler

Listan kan göras lång över kända artister som spelat tillsammans med Göteborgs Symfoniker – Håkan Hellström, Laleh, Avishai Cohen, Bob Hund, Timbuktu, Nina Persson, Jojje Wadenius, Soundtrack of our lives, Weeping Willows och många fler.

Artisternas låtar framförs i specialskrivna arrangemang där den musikaliska kreativiteten skapar helt unika konsertupplevelser, inspelningar för GSOplay och skivor.

GSO-Prestige-spelningar

Prestigefyllda inspelningar

Symfonikerna samarbetar med skivbolagen Deutsche Grammophon, BIS och Chandos vilket har resulterat i ett hundratal skivor. På spotify hittar du nästan alla inspelningar vi gjort.

Du kan också hitta oss i digital form på Google Cultural Institute och på Kulturarenan.

Dirigenter

Vi på Göteborgs Symfoniker har en lång historia av samarbeten med ledande dirigenter från hela världen. Sedan 2017 är finske Santtu-Matias Rouvali vår chefdirigent.

Dirigenter

Musiker

Göteborgs Symfoniker består av 109 framstående musiker. Alla drivs av kärleken till musiken och viljan att leverera ojämförliga upplevelser. Den passionen och ambitionen gör att Göteborgs Symfoniker kan tävla med världens främsta orkestrar.

Musiker

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!