Stäng
Meny

Var med i Vägus

Klassiskt kan vara alldeles oemotståndligt och hur coolt som helst. Samtidigt. Västra Götalands Ungdomssymfoniker är inte bara mycket imponerande musiker utan behärskar också konsten att spela klassiskt på ett sätt som inte lämnar någon utanför. Välkommen!

Berömda stycken eller storslagna symfonier – i händerna på Vägus framförs allt med den omisskännliga lust och energi som blivit deras speciella kännetecken. Och symfoniorkestern förnyas ständigt, bara dirigenten Simon Phipps har varit med sedan starten 2000. Orkestern består av ett 80-tal unga musiker från hela Västra Götaland i åldrarna 13-20 år, och för många blir Vägus ett minne för livet.

Varje vår- och hösttermin samlas orkestern under ett par helger för intensiva repetitioner. Dagarna fylls av spelglädje, gemenskap och repetitioner tillsammans med musiker ur Göteborg Symfoniker. När helgen är slut, längtar du garanterat till nästa gång! Varje termin åker Vägus på turné i Västra Götaland och ger konserter för både vuxna och barn.

Nu kan du provspela till orkestern!

Orkestern är öppen för dig som är 13-20 år och söker nya musikaliska utmaningar.  Ansök genom att lägga upp en video online och skicka länken till cecilia.hilmerby@gso.se tillsammans med lite information om dig själv och ditt musicerande. Videon ska vara 5-7 minuter lång och innehålla kontraster både i tempo och karaktär. Du kommer också att få ett lite avistastycke skickat till dig.

Sista dag att skicka in din förinspelade video är 10 november.
Har du frågor? Kontakta producent Cecilia Hilmerby, cecilia.hilmerby@gso.se.

Ung tjej spelar fiol. Fotograf Francis Löfvenholm

Intresseanmälan

När musiker går vidare till andra uppdrag får nya förmågor chansen att känna på Vägus-livet med repetitioner, lägerhelger och turné i regionen. Att vara en del av en symfoniorkester med 80 av Västra Götalands bästa unga musiker är en känsla utöver det vanliga.

Det krävs ett stort engagemang, eget ansvar och intresse från dig som är med i Vägus och det krävs att du över en hel del på egen hand. Du ska vara i åldern 14-20 år och ha kommit en bra bit i din musikaliska utveckling.

Hör av dig till cecilia.hilmerby@gso.se om du är intresserad av att få veta mer.

Vägus fyller 20 år och byter huvudman

2020 firar Västra Götalands Ungdomssymfoniker 20-årsjubileum och blir samtidigt en del av Göteborgs Symfoniker AB. I spetsen för orkestern står ända sedan starten dirigenten Simon Phipps som tycker åren bara svept förbi.

– Ett halvt liv! Fantastiskt att det har gått så fort. Jag minns vår första kurs på Tånga Hed i Vårgårda, en militäranläggning där vi samsades med ett gäng nyanlända som blev både förvånade och begeistrade när det kom 60 ungdomar och spelade musik. Redan då visste vi att det skulle bli bra.

Idén till Västra Götalands Ungdomssymfoniker tog Simon Phipps med sig från England där varje län har sin egen ungdomsorkester. När Västra Götalandsregionen bildades fick Simon Phipps gehör hos dåvarande kulturchefen Kerstin Quenser. Vägus administrerades först av Musik i väst, sedan Kultur i väst. När Kultur i Väst nu slås samman med Västarvet övergår Vägus till Göteborgs Symfoniker AB.

– Det känns otroligt spännande och roligt att vi får flytta in i Göteborgs Konserthus. Vi har lärt oss massor av att arbeta själva, framförallt ute i regionen där vi har etablerat ett nätverk av arrangörer. Och nu känns det som en fantastisk vitamininjektion att landa i ett professionellt hus med specialister. Vi har alltid haft kontakt med Konserthuset så det känns helt naturligt att gifta sig när vi har dejtat så länge.

– Det är en stor inspiration för ungdomarna, de växer en decimeter så fort de kommer in i huset.

Höjdpunkter under orkesterns verksamhet?

– En var ganska nyligen när vi spelade Beethovens nia med tre fantastiska ungdomskörer. Sådana intressanta samarbeten gör vi gärna framöver.

– En annan höjdare var när Sveriges tre stora ungdomsorkestrar träffades i trojkaprojektet i Göteborgs Konserthus för två år sedan, och senare i Stockholm. Vägus, Suso från Stockholm och Norrbottens ungdomssymfoniker.

Vid jubileumskonserten i januari kommer två före detta musiker i orkestern att spela Brahms dubbelkonsert. Karl Wallin, konsertmästare i Kungliga hovkapellet och cellisten Kristian Chojecki som studerar i Malmö. Sedan blir det också en musikalisk födelsedagspresent: en ny födelsedagsfanfar av tonsättaren Tormod Tvete Vik.

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!