Publicerat 15 augusti 2008 Slaget om Snape

Sista konserten. Man kan lätt tro att efter Proms i London så är det svårt att ladda om. Och det är det. Några bussresor senare och en tripp rätt ut i obygden så befinner sig vår 140 man starka delegation ute i Ingenmansland.

 

Men det är ett härligt Ingemansland. För Snape Maltings i Aldeburgh är Benjamin Brittens gamla hemkvarter. Och det är vackert så det räcker och blir över. Efter Londons inte alltför fina luft så var det ljuvligt att kunna gå utanför konsertsalen och andas något som faktiskt innehåller syre.

Och det tog inte lång tid för orkestern att ladda om. Imponerande. Men det beror delvis på kvalité och passion, delvis på akustiken.

Det här var en härlig arena. Albert Hall i all ära. Men ärligt talat så lät Usher Hall i Edinburgh bättre. Kanske till och med bättre än Konserthuset hemma. Och här i Snape var det varmt och mjukt och fint. Och starkt.

Snape Maltings blev ett värdigt avslut på utlandsdelen av turnén. För den slutar egentligen inte förrän hemma på Götaplasten på lördag kväll.

Lite bilder.

Morten även känd som Tuba-Morten.

Jens Kristian som blåser bort allt och alla i Berlioz med sin trombons Stentoriska stämma.

Dudamel under Extranumret Tico Tico.

Succé igen. Dudamel var sjuk och lite sänkt utanför scen. På scen var han explosiv. Orkestern likaså. Och det var starkt ljudmässigt. Väldigt fint.

En av den finaste detaljerna under turnén har varit att extranumret med Stenhammar som är lungt men fylligt fungerat så oerhört bra. Det är alltid folk i publiken som undrar vad "det där vackra som får orkestern att briljera" är för något, och på den frågan är det inte svårt att svara att det är en av GSO’s tidiga chefdirigenter som komponerat stycket.

Min Storbritanniska del av turnén kan sammanfattas med följande lista.

  – Det är vackert i Skottland. Vi bodde bredvid en gammal utslocknad vulkan.

  – Usher Hall har en fantastisk akustik. Albert Hall har fint ljud men svagt.

  – Det är obegripligt hur Albert Hall lyckas att ligga minst 2 kilometer från någon restaurang överhuvudtaget – i alla vädersteck!!!

  – GSO och Dudamel är en väldigt vacker kombination.

  – Ovanstående kombination slår fett i utlandet!

Summa summarum = Strålande! Nu är det några timmars sömn kvar innan flyget hem lyfter.

Det kommer med all sannolikhet ett bättre och fylligare sammanfattningsreportage här när vi lyckats sammanställa alla bilder, smält intrycken och piggnat till. För nu är det trött kan jag lova.

God natt och på återskrivande. Och missa inte lördag på Götaplasten!

/ Måns Pär