Publicerat 6 september 2008 Dags för repetition

 

Nu ska vi in i Philharmonie Berlin för att repetera. Alexander Briger som tagit över dirigentuppdraget från en sjuk Peter Eötvös ska få känna på lokalen och hur de sju violinerna ska placeras ut under Eötvös stycke Seven.

Men vi börjar i rätt ände. Gårdagskvällen var skön.

 

Jag och Peter, som basar över notbiblioteket och ser till att notställ har rätt saker på sig i dag, hade en ganska angenäm middag på Sonycenter vid Potsdamer plats. Här gick muren förr och vi satt i ett gammalt Ingenmansland där byggboomen har varit total senaste åren. Vackert och häftigt.

Sedan spatserade vi vidare förbi Minnesplatsen för judarna, ett monument som jag inte sett förut. Fasligt vemodigt, vackert och tungt samtidigt.

Avslutningsvis efter en tvåtimmarspromenad kom vi fram till Hackescher Höfe som är åtta inbyggda innergårdar med gallerier, caféer, restauranger och hantverksbutiker. Mycket häftigt. Goda våfflor.

Nu är det dock allvar som gäller. Christer Thorvaldsson, en av våra förste konsertmästare, har bara gott att säga om Philharmonie Berlin.

– En fantastisk sal! Mycket bra ljud. Du sitter mitt i publiken. Väldigt speciellt. Du kommer få se!

När jag frågar hur det är att jobba med Alexander Briger som tagit över på kort varsel har Christer bara lovord även där. 

– Han har gjort det mycket bra. Det är inte ett lätt uppdrag, men han gör det galant.

Vad det gäller scenteknikerna så har de bara en sak att säga. En sån lycka att klockorna inte är med!