Publicerat 6 september 2008 Karajans skugga

Repetitionen gick bra. Den avslutades med applåder och skön stämning.

Nu ska somliga sova en stund innan konserten och andra ska äta. Vissa bloggar.

 

Fagottist Anders njöt av att vara i Philharmonie Berlin.

– Det här är ju den klassiska musikens epicentrum. Här har Karajan stått. Han har till och med varit med och utformat salen. Det är klassisk mark – på flera plan!

Man kan inte annat än hålla med Anders. Det är lätt att tro att Herbert von Karajan påminnner om vår Ingmar Bergman och svensk film när det gäller skugga på efterföljare, men så känns det inte. Tvärt om. Det är lätt och avspänd stämning i huset. Och alla verkar väldigt nöjda med att ha Göteborgs Symfoniker på besök.

Med på turnén har vi också en del extramusiker. Det hör inte till vardagen att saxofonister sitter i klassiska orkestrar, men nu gör det det. Urban är en av dem.

– Ja, såna här gig får man ju inte ofta. Jag är mer van vid jazz på små klubbar, rep på kvällar och helger. Nu får man sitta i en proffsig orkester och repa dagtid, dessutom lira i Philharmonie. Det händer inte ofta!

Det är för Seven som saxofonen är med. Men senare i höst, i november, blir aktuellt igen då Gerschwins American in Paris ska uppföras. En konsert som för övrigt verkar otroligt spännande med A prophecy av Adés.

Den och flera andra fina konserter hoppas jag går åt som smör i solsken när det regnar i Göteborg och lösbiljettförsäljningen har satt igång på Konserthuset.

Hoppas ni får en fin dag trots regnet hemma. Jag återkommer med mer om konserten senare.

På återskrivande

/ Måns Pär