Publicerat 19 oktober 2008 Backstage

Nu sitter jag bakom scenen och orkestern har precis repeterat färdigt. Jag tittade lite på repetitionen av Nielsen och kunde konstatera att Gustavo är glad och det verkar de flesta vara efter en lugn och ledig dag. Jag har inte haft tillfälle att gå runt i huset, men det verkar faktiskt som om konsertsalen ligger under marken. Det betyder i så fall att torget med vakterna i mitt förra inlägg är konserthallens tak. Och det kanske finns en vits med att inte kliva runt där uppe.

 

Backstage är trevligt. Här finns sköna soffor och ett litet kafé som serverar allt från smarriga bakverk till microvärmd varmrätt som kommer väl till pass medan man väntar. Och väntan blir det mycket av för en del musiker i orkestern. Den här turnén är lite speciell med sina fyra olika program under de två turnéveckorna. Ikväll ges tre verk och flera musiker medverkar endast i ett stycke.

 

Det är mycket att rodda för de fyra scenteknikerna som ska in och möblera om mellan varje verk. Det är logistik i stort och smått. Alla fyra har olika roller; tre dukar (möblerar) scenen, vilket innebär att de ska förbereda för varje musiker in i minsta detalj (noterna ska på plats till exempel) och en har koll på instrumenten och packning i trailer. Efter konserten, så fort publiken lämnat salen rensar de podiet och packar ner allt i hjulförsedda turnélådor (eller käjsar som är det svengelska ordet för case), kläderna placeras i klädkyrkor, instrumenten packas i instrumentlådor och så vidare… Alltsammans lastas sedan på en trailer för att genast fara iväg mot nästa anhalt. Då sover vi andra.

Om ca 90 minuter börjar konserten – som är slutsåld. Utanför ringlar köerna till biljettkassan med många hoppfulla återbudsspekulanter. Jag som dock är en lycklig ägare till en biljett ska nu hem och byta om!

 

 God kväll!
/Magdalena