Publicerat 20 oktober 2008 På plats i Essen.

Vi har bytt flod, Essen ligger vid floden Ruhr ca 10 km öster om Rehn.  Klockan 11.00 gick bussarna från hotellet i östlig riktning, över floden Rehn (med sin aldrig sinande pråmtrafik) och ca 75 minuter senare anlände vi vårt hotell i Essen.

 

Gruppen har delats upp på två hotell och nu har vi ett par timmar på oss att äta lunch och vila innan dagens repetitioner drar igång vid femsnåret. Idag står Beethoven och Strauss på programmet och det ser jag fram emot. Vår kung och drottning lyssnade på detta konsertprogram då de gästade Konserthuset den 10 oktober, men då var inte jag där så för min del blir det premiär i kväll också.

 Essen är en stad på ca en halv miljon invånare och har varit känd för sin stålindustri. På 1620-talet blomstrade vapenindustrin här då 14 000 gevär och pistoler tillverkades i stadens smedja i samband med det trettioåriga kriget. Ironiskt nog var det just ett krig drygt 300 år senare som krossade staden med en annan typ av krigsmedel då andra världskrigets bomber demolerade i princip hela Essen. Därför kan Essen av idag inte stoltsera med mer än en handfull kulturminnesmärkta sevärdheter. Jag har sett ett par byggnader som jag tror är av just den kalibern; vi körde förbi en enorm synagoga med bussen som jag på turistkartan kan identifiera som Alte Synagoge och en kyrka som tydligen inte är värd att utmärkas på densamma, men här är en bild på den:

 

Vackert väder har vi också; solen lyser och jag och Arne har tagit en liten lunchpromenad i ett ganska omysigt City-centrum. Vårt hotell ligger vid en större genomfartsled men det är ändå ganska tyst på rummen. Det är bra eftersom det just nu ska vara just ”tyst” enligt vårt schema. För musikerna är det oerhört viktigt att få en stunds avkoppling och vila innan repetitioner och konsert.

 

Klockan 16.15 transporteras vi med buss till Philharmonie Essen och vi är inte tillbaka på hotellet förrän efter konserten i kväll. Så, nu ska jag göra mig i ordning för min Beethoven/Strauss-kväll i Essen.

 På återbloggande innan läggdags!

/Magdalena