Publicerat 20 oktober 2008 Turnépremiär - honungslen och livlig!

Vi ska vara stolta som har en så duktig och skojig orkester i Göteborg! Kvällens konsert gav jubel i salongen. Anders Hillborg, som reser med på turnén, viftades fram på scenen av Gustavo som ödmjukt backade så att kompositören fick ta emot applåderna efter första verket. Jag gillar Exquisite Corpse – det är ett varierat och spännande stycke. Som jag skrivit tidigare, är min favoritpassage den när fem slagverkare går i gång bongo- och kongotrummor, pukor och marimbas, stocktrummor och xylofon och sist och minst men väl så betydelsefull – den lilla gyllene triangeln. Det är upplyftande!

Sibelius violinkonsert med Sergey Khachatryan var lika imponerande i dag. Jag satt framför honom, tio bänkar upp i den amfiteaterinspirerade konserthallen, och såg hans uttryck väldigt väl och jag satt som förtrollad av hans själ! Han spelade verkligen med själen och det kan inte resultera i något annat än stående ovationer och inrop. Han bjöd på ett lika innerligt extranummer och sedan var det dags för paus. (Vad han spelade vet jag inte).

Nielsens fjärde symfoni dansade ut över publiken efter paus. Mjuk som honung, sinnrik och smäktande och livlig med ”tivolipassagen” (se inlägg 16 okt) – karuseller, kulörta lyktor och bergochdalbanor… Stående ovationer även efter detta verk och orkestern förbereder sig för extranumret, Stenhammars Mellanspel ur Kantaten Sången. Gustavo kommer in på scenen efter femte inropet. Han går upp på pulten och tecknar snabbt för orkestern att det blir Tico Tico! Viss förvirring, men orkestern finner sig snabbt och succén är given! Det går inte att luta sig tillbaka till detta livfulla verk! Brasset dansar och publiken klappar med. Och Gustavo vänder sig till oss i publiken och dirigerar hur han vill att vi ska klappa – och det fungerar! Vilken stämning!

Det var en väldigt nöjd och glad orkester jag träffade bakom scenen efteråt. Tyvärr kan jag inte bjuda på några foton från dessa ögonblick – jag fick inte ens fota i foajén i konserthuset. Ni får använda er fantasi till dessa rader.

Och nu ska jag sova, i morgon väntar Essen.

God natt!
 /Magdalena