Publicerat 22 oktober 2008 München

Då är vi i München efter en timmeslång flygresa till södra tyskland. Kenneth Wihlborg var sin turnévana trogen och spelade sin snutt ur Bartóks Konsert för orkester på piccolaflöjt vid start och landning – ett alltid lika uppskattat evenemang som äger rum vid samtliga flygresor med orkestern. Detta har pågått sedan en tysklandsturné i slutet av 80-talet.

 

Det var efter benediktermunkarna som verkade här på 800-talet som den då lilla byn Ze den Munichen fick sitt namn, (dialektalt för zu den Mönchen) som betyder Munkarnas plats. München av idag är en miljonstad och ligger i Bayern och några munkar tror jag knappt vandrar på gatorna här idag – däremot finns en att finna på det lika gamla stadsvapnet som togs i bruk igen efter ca 800 år i malsäck. 1180 byttes nämligen vapnet ut till det som idag bland annat pryder bilmodellen BMW, då ätten Wittelbach regerade München till 1918. Och BMW ser man ju på gator lite var stans i världen…Bilmodellen grundades här.

 Den store romantikern kung Ludwig den II av Bayern och Richard Wagner försökte göra staden till ett musikens Mekka i Europa på sin tid och det lyckades de ju med för nu är ju vi här!

Någon stadsvandring kommer vi inte att hinna med i München heller. Schemat är tight och man ska vara glad om man hinner uppleva hotellrummet mer än för sömn och ombyte – i alla fall idag när vi bor på Sheraton! Och på tal om BMW så stod det flera fina gamla bilar och smyckade lobbyn!

 

I kväll spelar vi Sibelius Violinkonsert (för tredje gången på turnén)och Berlioz Symphonie Fantastique (för första gången den här turnén). Det ser jag fram emot – jag har inte hört den sedan Wiesbaden i augusti, och där blev den något av en favorit! Att höra samma stycke spelas om och om igen är min behållning när jag åker med och bevakar turnén. Man upptäcker nya saker varje gång man lyssnar på verken och konsertsalarna påverkar ju upplevelsen (och ljudet) så klart. Musiken blir inte tjatig.

 De omskrivna specialtillverkade klockorna för Fantastique, är med oss även denna gång och ikväll kommer det inte att vara några problem att få dem på plats i salen (- kan vara en klurig nöt att knäcka när man är på turné och inte vet hur konsertsalarna ser ut och hur man kommer att behöva handskas med dessa, otympliga och framförallt tunga (drygt ett ton!) projekt som dessa klockor utgör!).

Nu ska jag utnyttja faciliteterna i mitt hotellrum för lite lyx och flärd (duscha och byta om) innan jag åker med orkestern till Der Gasteig där konsertsalen ligger.

 Jag hoppas att kunna ge er en rapport efter konserten i natt!

/Magdalena