Publicerat 14 januari 2010 Turnéprogram nr 1 avklarat med glans i Göteborg

Onsdagens konsert, utsåld sedan länge, avslutades med stående ovationer! Inte minst fick uruppförandet av Benzecrys verk Rituales Amerindios ett varmt mottagande av publiken, extra roligt då man ju faktiskt inte vet hur det blir förrän efter just uruppförandet. Jag har hört positiva signaler från orkestern under repetitionerna, det brukar vara ett säkert tecken och så var det den här gången också, tecknen stämde. Med det verket flyttar ju dessutom Sydamerika fram positionerna i den klassiska musikvärlden ytterligare ett steg, något vi i huset känt tydligt sedan Dudamel kom till oss och som inte kommer att undgå någon när Simon Bolivar Youth Orchestra  gästar oss några dagar i juni. Missa inte det, mer information kommer så fort vi vet mer om detaljerna.

Innan vi reser ska en konsert i morgon fredag spelas, då med Beethovens 6:a i stället för Sibelius 2:a. Utsålt igen. Sedan iväg på söndag förmiddag till Teneriffa. Väl framme sen eftermiddag på söndag får orkestern en välförtjänt frikväll. Innan dess har instrumenten redan anlänt och ska lossas och transporteras till konsertlokalen, så podiepersonalen får ligga i. Deras jobb syns inte så tydligt för publiken, men skulle inte det klaffa blir det ingen konsert! Och det är inte bara att bära grejer, mängder med dokument, tullhandlingar och annat byråkratiskt jobb måste lösas för att få iväg prylarna och få in dem i mottagarlandet. Här finns dock en betydande erfarenhet hos personalen och jag gissar att tidigare turnéer till t.ex. Kina kan ha varit snäppet krångligare, milt uttryckt. Så det ska nog gå vägen den här gången också! Håll nu tummarna kära läsare för att det ska bli sol och värme, så är det faktiskt inte alltid i januari därnere heller, jag talar av egen erfarenhet (bilfärder i snö, Teide är Spaniens högsta berg!). För även om det är jobb och åter jobb att vara på turné så är det ju ingen som inte ser fram emot litet sol och värme!      Urban Ward