Publicerat 9 juni 2010 SLAGVERKSFEST - SBYO festivals gästbloggare

SLAGVERKSFEST

Simón Bolívar Percussion Ensemble
Slagverksensemblen vid Högskolan för scen och musik
under ledning av Einar Nielsen

Tisdag 8 juni 2010 kl 19:00, Sjöströmsalen (Artisten)

bild

Inte har jag någonsin förr varit på en slagverksfest, men utan tvekan går jag gärna igen.  Slagverk har för mig i princip varit ”trumma”, men jösses vad det finns verk att slå på!  Verk som jag aldrig har sett förut.  Verk som jag har sett förut, men som jag aldrig tänkt på som slagverk.

För mig hade kvällen två höjdpunkter:

– Anders Koppels ”Toccata” med Tobias Hedlund på vibrafon och Ellen Sjö Sander på marimba.  Det klingade så behagligt och varmt, en vaggvisa för själen.

– Edgar Varèses ”Ionisation” där Simón Bolívar Percussion Ensemble och Slagverksensemblen vid Högskolan för scen och musik spelade tillsammans.  Det var härligt att få höra alla slagverken i gemensamt utövande, men framför allt var det roligt att få höra hur de verk jag aldrig sett förut faktiskt låter!

Liksom kvällens konsert hade två höjdpunkter, inkluderarde den även två ”aha-upplevelser”:

– inte har jag någonsin tänkt på att man även måste stämma en trumma!

– att Björn Sjögrens Yin-Yang skulptur, som nästan står mitt bland alla slagverken, faktiskt inte är ett slagverk, utan en skulptur är precis vad det är.  Detta cylinderformade ting i trä som når mig till midjehöjd är vackert och olikt något jag tidigare sett.  Lite nyfiken på detta för mig hittills oupptäckta slagverk, ser jag till att under pausen ta mod till mig för att undersöka verket lite mer grundligt…för att just upptäcka att detta är inget man slår på!

Idag är det en ny dag, nämligen onsdag!  Ny dag, nya äventyr…

Hörs,
Karin Knutson