Publicerat 27 september 2010 Meranovarianten

Okej, vädret är pisstrist med regntung himmel. Likväl, vi är i Italien. Tänk positivt. Vilket alla verkar göra.
Ikväll ska GSO och Zacharias tillsammans framträda på en liten, liten ort som gjort stort internationellt ifrån sig genom historien.
Lilla Merano har ca 36000 invånare. Trots detta har man schacköppningen Meranovarianten uppkallad efter staden efter att Rubinstein lurade skjortan av Grünfeld här 1924. Likaså är staden besjungen i en bekant schackmusikal.
Långt innan detta var Merano huvudstad i Tyrolen på 1200-talet och har under modern tid blivit en lyxig spa och kurort känd för fina viner. Och ikväll spelar vi här.
Tyskt program i en till hälften tysk stad. För tyska är lika mycket officiellt språk som italienskan.
3500 meters bergtoppar omger oss och salen är vidunderligt vacker.
Meranovarianten kan man också kalla det faktum att ikväll avlöser Solveig Kringelborn Osokoski som sångfågel i Strauss vackra Fyra sista sånger samt finalen av Mahler. Solveig kommer vara med oss också i Verona i morgon innan Isokoski kommer tillbaka till Frankfurtkonserten. Denna abravink beror på det faktum att sångerna tillsammans med resorna tar för mycket på stämbanden om Isokoski skulle gjort det tre dagar i rad. Så var det utrett. Meranovarianten 2010.
/
Eder trogne rapportör
Måns Pär Fogelberg