Publicerat 28 september 2010 Enharmonisk förväxling

Jag lovade ju att förklara vissa begrepp i ett tidigare inlägg, men inser att det kan det gå ganska galet. Det är nog en bättre idé att försöka skriva begripligt och skulle termerna bli för knepiga, låt mig veta det i så fall. Eller sök på nätet, där är ni ju redan när detta läses! Just nu fylls Teatro Filarmonico i Verona, det är 15 minuter kvar innan Strauss sånger går igång för fjärde gången sedan i torsdags hemma i Göteborg. Som namnet antyder känns lokalen mycket mer som en teater än som ett konserthus och kanske används den som en multiarena, något som är väldigt vanligt när man bygger nytt. Hemma i vårt konserthus är ju en bärande idé att huset ska vara ett hem för orkestern, det är där man repeterar, spelar in och ger konserter. Många orkestrar har inte den förmånen, den ska vi värna tycker jag. Vårt konserthus är känt för sin fina akustik, men det gäller allra främst symfonisk akustisk musik. Och vem behärskar den bättre än GSO? Nu snart fullt i Verona, på återhörande! Urban