Publicerat 1 april 2012 Känslosam final i Madrid

Det är ett faktum hur tråkigt det än är, Göteborgs Symfoniker har spelat sin sista konsert på turné med Gustavo Dudamel som chefdirigent . På akustikrepetitionen höll han ett mycket känslosamt tal till orkestern om vår relation, om musikens och kärlekens betydelse i både det stora och lilla perspektivet. Ett femårigt konstnärligt ledarskap är faktiskt på väg att ta slut, det är bara en produktion kvar i juni, då med Mahlers 2:a. Bara att gratulera er som har biljetter till det evenemanget för med kvällens känslor som far runt hos alla som var med ikväll kan vi lova något alldeles extarordinärt i mitten på juni då de konserterna spelas i Göteborg. Men kom ihåg – relationen tar inte slut, den byter bara skepnad och redan nu planeras för framtida produktioner och turnéer med Gustavo i sin roll som hedersdirigent!cellister

Strax innan konserten började värmde ett gäng cellister upp i en korridor, en skön syn och ett härligt humleliknande surr från instrumenten. Många andra instrumentalister hittar ett eget hörn att spela i, men cellister måste ju sitta ner och här fanns tydligen en passande bänk.

Efter konserten bjöds alla turnédeltagare till svenska ambassaden i Madrid, på menyn stod paella till ett gäng hungriga musiker och andra. Tacktal hölls av Helena Wessman, vår VD, av Roland Andersson som är styrelsens ordförande och av Jan Alm, basist i orkestern och ordförande i musikernas fackliga lokalavdelning. Alla framhöll hur väl organiserad turnén varit som klarat oss genom generalstrejker och en mängd transporter av alla de slag. Men framförallt hur vi konstnärligt bevisat att Göteborgs Symfoniker är bland de allra främsta. Vårt mål att nå en position som en av de tio främsta i världen känns verkligen inte som en utopi längre, snarare får det skärpas till så småningom. På bilden nedan ser vi Michael Larsson som dokumenterat turnén med film och stillbilder (en del har ni sett i denna blogg) tillsammans med Emilia Wareborn, som spelar viola i orkestern, efter konserten på ambassaden. Ett värdigt avslut på en fantastisk turné där Sverige ställde upp för sin Nationalorkester!emimich

Urban Ward 1 april