Publicerat 26 januari 2013 En riktig vinterturné

 

20130126-155332.jpg
I morse avgick tre bussar från ett isigt Götaplatsen. Lördagstrafiken var lugn och Göteborgs Symfoniker färdades tryggt och effektivt norrut genom Bohuslän till Moss där en färja tog vid över den väldiga Oslofjorden. De våghalsar som gick ut på däck för att ta sig en nypa frisk luft fick hålla sig ordentligt i lejdarna för att inte dras med av stormvindarna på den halvtimmeslånga turen genom fjordens snö- och ismassor.

20130126-155512.jpg

Efter närmare fem timmar anlände orkestern till Larvik. Instrument och utrustning skeppades tidigare i veckan och dirigenten och solisten Christian Zacharias anlände i går med podiepersonalen. Alla är laddade inför turnépremiären i Larviks kulturhus, en stilren och inglasad byggnad från 2009 som rymmer närmare 600 besökare.
Kvällen blir extra speciell för en musiker: flöjtisten Håvard Lysebo som kommer från Larvik och nu framträder här med orkester för första gången. Rapport följer.