Publicerat 27 januari 2013 En norsk orkester?

Som jag tidigare rapporterat fick Symfonikernas flöjtist Håvard Lysebo debutera som orkestermusiker i hemstaden Larvik i går. Östlandsposten intervjuade honom tidigare i veckan och publicerade då några bilder på en ung musiker med ambitioner.

20130127-213527.jpg

Hela artikeln går att läsa i Östlandsposten.

I kväll väntar konsert i regniga Kristiansand vars vackra Kilden Teater- og Kulturhus också är hemvist för Kristiansand Symfoniorkester. Konserthuset invigdes i januari 2012 och rymmer 1200 besökare, ungefär lika mycket som Göteborgs Konserthus. På deras hemsida kan man läsa att ”Göteborgs konserthus er kjent for sin glimrende akustikk og vi er spent på hva de vil synes om akustikken i Kildens konsertsal!”

I kväll får vi svaret! Texten om Göteborgs Symfoniker på Kildens hemsida upplyser också om att orkestern har norska anor:

”Gøteborg symfonikerne ble grunnlagt i 1905, og utrolig nok var en kristiansander med å starte orkesteret. Den senere domorganist Gunnar Abrahamsen reiste etter studier i Kristiania til Gøteborg, der han var med å starte orkesteret i 1905. Frem til 1911 spilte han 1.fiolin i orkesteret, samtidig som han utdannet seg til organist. I 1911 ble han ansatt som organist i Domkirken i Kristiansand. Den stillingen hadde han i 40 år! I tillegg var han dirigent for Handelsstandens Sangforening, som han drev frem til å bli et utmerket kor. I 1919 var han sentral i arbeidet med å starte Kristiansand Byorkester, forløperen til Symfoniorkesteret, som han ledet helt frem til 1943.”

Inte att undra på att Göteborgs Symfoniker spelar Grieg så bra.