Publicerat 27 januari 2013 Från kyla till värme

Bölgen Kulturhus i Larvik ligger precis vid vattnet där vågorna får isflak och snösjok att bölja mot kajen. Havet lever. Och det gör kulturhuset också.

20130126-220055.jpg

Eftermiddagens soundcheck gick snabbt och effektivt, några finjusteringar i Mozarts pianokonsert och balansering av stråkar och pukor i Schubert.

20130126-220501.jpg

20130126-220835.jpg

Som vanligt var det liv och rörelse bakom scenen före konserten. En sista genomkörning av en knepig fras, uppvärmning av fingrar och läppar.

20130126-220807.jpg

Salen var ombonad och varm, och det visade sig att även publiken spred värme. När Christian Zacharias slog in Berwalds Uvertyr till Estrella de Soria steg temperaturen ytterligare några grader – den nästan maniska uvertyren med både utropstecken och snedsprång höll lyssnarna i ett fast grepp. Salens klang var god, det var uppenbart i Mozarts eleganta musik som är full av harmoniska överraskningar och dragningar. Varje detalj kunde höras, vilket först och främst naturligtvis beror på det fina samspelet och väl avvägda balanser. Men steget från Mozart till Schubert är stort – det hände mycket på 30 år – och där märktes det att akustiken inte riktigt räckte till. Mozarts förfinade, wienklassiska stil har i stor utsträckning ”efterklangen inbyggd”, med en naturlig utandning i fraserna, medan Schuberts romantiska klangideal är beroende av en akustik som svarar och fyller i så att det blir rymd och värme (!) i orkesterklangen. Denna musik är som klippt och skuren för Musikverein i Wien, och det är naturligtvis grymt orättvist att jämföra ett av världens bästa konserthus med Larviks fina kulturhus. Framförandet av Schuberts ”Ofullbordade” var imponerande – inlevelsefullt och med skärpa. Flera av blåsarna stod för beundransvärda insatser i Zacharias expansiva tolkning; han gillar långsamma tempon i Schubert.

Larvikssonen och tillika stämledaren Håvard Lysebo gjorde också debut som orkestermusiker i hemstaden och han fick under kvällen leverera flera flöjtsolon. Stressande? Icke.

– Det var jätteroligt. Både familj och lärare fanns i publiken så det blir en kväll att minnas, sa Håvard Lysebo efter konserten.

Det blev flera inropningar, stående ovationer och extranummer som fick många ögon att tåras.

20130126-224332.jpg

Nästa turnéstopp: Kristiansand.