Publicerat 19 april 2014 Äventyret har börjat!

Så var det dags för turné! Under en vecka ska vi ge konserter i Frankrike, Italien och Schweiz tillsammans med Gustavo Dudamel. I bagaget har vi R Strauss, Mozart, Sibelius, Rossini och, så klart, Stenhammar.

image

I morse samlades vi lite lätt yrvakna på Götaplatsen för den traditionsenliga avfärden till Landvetter per buss. En och annan var småsur (= jag) över att väderleksrapporten förkunnat 20 grader i Göteborg och 7 grader i södra Europa. Inte för att man inte unnar goa Göteborg lite vårvärme, men ändå.

image

Väl framme på Landvetter så var så klart Sven redan på plats. Denna diskreta superhjälte som hela tiden ligger några steg framför oss andra. Turnéledare är hans titel – exakt vad han gör är mig en gåta men helt klart är att allt redan är krattat och förberett för oss andra var vi än kommer. Kan tänka mig att han jobbar dygnet runt – han och Martin, som är turnéansvarig. Av alla timmars slit syns inte ett spår när de proffsigt med tålamod och lugn ser till att allt flyter på just så som det anstår Sveriges Nationalorkester.

image

Efter en blåsig och bitvis rätt skakig flygresa landade vi i Marseille, där det visade sig att vädret inte alls hade lust att följa någon väderprognos. Tack och lov. Solen sken från en klarblå himmel och det var varmt. Kan hända var det jag som med morgondimmiga ögon knappat in någon helt annan stad i väder-appen…

image

På väg ut ur flygplatsen möttes vi av en stor bild på Dudamel – en reklamskylt för vår konsert. Kul! Bilden dök upp med jämna mellanrum längs vägen när vårt lämmeltåg av bussar ringlade sig fram genom det gröna landskapet med dess karaktäristiska rödbrända jord och bergiga panorama. För det är inte i Marseille vi ska spela, utan i Aix en Provence.

image

Där är vi just nu, incheckade på hotellet och redo att ladda inför morgondagens konsert. Mitt rumsfönster står öppet och jag hör skrattande musiker på terassen nedanför. Ljudet av en fiol slingrade sig nyss förbi fönstret. En bra start på detta äventyr!

Anna Löfgren