Publicerat 14 juni 2014 "Det är musik när den är som bäst!"

Ja hur gick det nu då på konserten i Kulturhuset Spira i Jönköping igår? Alldeles strålande. Så här beskriver Jönköpings-Posten det: ”Blomstedt dirigerar med delikat sparsmakat rörelsemönster, den oerhört välsynkroniserade orkestern, som med ypperlig elegans illustrerar musikens kartotek av stämningar. De lever fram musiken, de andas tonerna, det är professionalism av högsta klass!”

image

Bättre än så kan det väl inte bli? Konserten inleddes med Stenhammars Serenad och avslutades med Beethovens ”Eroican”. I publiken hördes kommentarer på väg ut från konserten om den vackra orkesterklangen och vad härligt det var att få uppleva en sådan stor orkester. Det är lätt att glömma bort att det är en unik upplevelse för många att få höra så många skickliga musiker spela live tillsammans, för det är långt ifrån alla som är så priviligierade att de har en symfoniorkester inom räckhåll.

Den fina akustiken i Konsertsalen gjorde sitt till för att lyssnarupplevelsen skulle bli något alldeles speciellt. Klangen var som en vacker tavla där helheten och varje unikt penseldrag kunde upplevas på samma gång. I Jönköpings-Posten skriver man att orkesterns ”galanta unisonitet, de briljanta solisternas leverans av skönspel, allt slungas ut i salen och fyller rymden upp till stjärnhimlen ovanför den fullsatta salongen. Det är musik när den är som bäst!”

image

Den magiska känslan från konserten förbyttes raskt mot incheckningsdiskar på Axvalla flygplats med destinationen Umeå, årets Kulturhuvustad. En och annan hade stort sug efter fotboll så väntetiden innan vi fick gå på planet utnyttjades maximalt.

image

Efter en fin flygtur med sol ovan molnen landade vi på en tio grader varm (läs kall) flygplats. Huttrande stuvade vi in oss i bussarna och när vi rullade in i Umeå centrum strax innan midnatt kunde vi konstatera att det är ljust i norr på sommaren.

image

Den magiska natten och de långsamma hissarna på hotellet gjorde att större delen av gänget landade i sofforna i lobbyn istället för med huvudet på kudden på rummen. Ja, att det är fotbolls-VM gjorde väl sitt till, det också.

Idag skiner solen fortfarande och musikerna är utvilade och sugna på att ta sig ann nästa konsertsal, denna gång på NorrlandsOperan. Men först ska podieteknikerna ta emot trailern med instrument, klädlådor, notställ, noter och allt annat som ska dukas upp inför soundcheck. Herbert Blomstedt åkte just iväg i en taxi. Kanske ska han ladda med smörgås och mjölk i solskenet nånstans innan repetitionerna drar igång?

image

/ Anna Löfgren