Publicerat 1 april 2015 Take off: Kina

Nu är det snart dags. Ikväll, onsdag 1 april lyfter vi mot Kina, Hong Kong och Macau, som är det första målet.

Turnen sammanfaller med 65 års-firandet av att Sverige som första västnation erkände folkrepubliken Kina. Landet har förändrats starkt de senaste decennierna och den en gång tämligen slutna kommuniststaten har klättrat upp som världens andra ekonomi efter USA med en större social och ekonomisk rörlighet hos befolkningen. Kina är också en stor musiknation som kan skryta med flest pianoelever i hela världen, och med en ständig ström till västvärlden av enormt begåvade musiker på de flesta instrument. Med den ökade välfärden har det också vuxit fram samhällsklasser som är nyfikna på västerländsk klassisk musik. Det finns ett stort antal nystartade orkestrar i Kina och man välkomnar även orkestrar från utlandet.

Här ett första klipp, Kent Nagano och solisten Ray Chen delar med sig av sina tankar inför turnén och musiken.

Se klippet här!

Programmet består av de två olika konserter som Nagano gett här under feb/mars. Det ena består av Hillborgs Beast Sampler, Sibelius 2a samt Mendelssohns fiolkonsert. Det andra börjar även det med Hillborg, men sedan är det Sibelius fiolkonsert och Brahms 1a som spelas.

Alla dessa konserter ligger på GSOplay.se

Orkestern kommer att spela på följande platser:

3 april kl 20.00 Macau Culture Center 

5 april kl 20.00 Guangzchou – Xinghai Concert Hall

8 april kl 19.30 Hangzchou Grand Theatre

10 april kl 20.00 Shanghai Symphony Hall

11 april kl 19.30 Beijing National Centre for the Performing Arts

Vi ses här på bloggen så snart internetuppkopplingar fungerar från Kina, för även om det öppnats betydligt, så är fortfarande internet inte lika fritt och öppet som vi är vana vid här hemma.