Publicerat 12 juni 2016 Det debatteras!

Det pågår en debatt om den klassiska musikens plats i samhället idag, det kanske inte är något nytt i sig, men likväl intressant att följa.

Det pågår en debatt om den klassiska musikens plats i samhället idag, det kanske inte är något nytt i sig, men likväl intressant att följa. Jag ska inte försöka analysera eller komma med några kloka sammanfattningar, men uppmanar till läsning, t ex i Svenska Dagbladet som har publicerat ett antal artiklar senaste tiden, läs gärna mer här.

Självklart är jag och alla vi som jobbar med just klassisk musik intresserade att ta del av vad vår publik tycker, vad är det som ni gillar allra bäst? Hur känns det när ni är som mest nöjda med en konsert i Konserthuset? Vad var det som tog tag och berörde? Var det något som blev en överraskning eller var det något känt? Berätta gärna för vi är genuint intresserade, det är ju för vår publik vi spelar i första hand.

Begreppet klassisk musik är ju litet knepigt, vad betyder det? Kan ett nyskrivet verk vara klassisk musik? Jag tror de flesta tänker på en symfoniorkester, en kammarensemble, musiken till en opera eller en tonsatt dikt. Västerländsk konstmusik är ett annat sätt att omfatta det vi håller på med, hur låter det i era öron? Är Stockhausen klassisk musik? Vad tycker ni?

Vi närmar oss raskt spelårets slut, för dörren står nu Side by Side by El Sistema, ett läger där ungdomar från hela världen samlas för att spela tillsammans. Tipsar om en annorlunda programpunkt, musik i en elbuss, läs här.

160616-JoinTheMusicMovement

Redan nu ser jag fram emot vår nästa utomhuskonsert, den senaste i Slottsskogen drog stora skaror i underbart väder, välkomna den 19 och 20 augusti till Götaplatsen då vi har ett spännande program, franskt, amerikanskt och ryskt med musik bl a från nutida klassiker som Glass och Adams. Vi ses där om inte förr!

Urban Ward
Kommunikationschef