Publicerat 17 september 2016 Bowie med en sax under armen

”Alla elever gick omkring med en gitarr under armen, fast i mitt fall var det en saxofon.”

Bowie gick i början av 1960-talet på design-, musik- och konstskola.

Han har berättat att alla under den engelska popvågen med Beatles i spetsen också spelade i band. Men på minst ett sätt urskiljde han sig från massan: ”Alla elever gick omkring med en gitarr under armen, fast i mitt fall var det en saxofon.”

Altsaxen var Bowies dåvarande huvudinstrument och det kan höras på flera av hans skivinspelningar, till exempel Subterraneans från albumet Low (1977). Fast gitarren var förstås hans självklara instrument när han stod på scen eller skrev låtar.

I Bowies avskedsvideo Lazarus, publicerad samma dag som han gick bort, domineras ljudbilden av saxofoner. Kanske som ett sätt att återknyta till den kreativa tiden under 60-talet där allt en gång hade sin början.

/ Stefan Nävermyr, redaktör

Symfonikerna hyllar Bowie i Göteborgs Konserthus 6-8 oktober 2016.