Publicerat 30 september 2016 Bowie och Brian Peter George St John le Baptiste de la Salle Eno

Eller kort och gott Brian Eno som det står på hans album, inklusive Discreet Music (1975) som David Bowie lyssnat på och inspirerats av.

Eller kort och gott Brian Eno som det står på hans album, inklusive Discreet Music (1975) som David Bowie lyssnat på och inspirerats av.

Kontakt etablerades och samarbetet mellan Bowie och Eno inleddes i hösten 1976 i Chateau d’Herouville-studion utanför Paris, ett litet herresäte där Chopin en gång bott och Elton John spelat in skivor.

Det mesta av Low spelades in här innan de fortsatte till Hansastudion i Berlin. Brian Eno hade varit medlem i glamrockbandet Roxy Music och skapade stämningsmusik (ambient music) med sina synthar och studioeffekter. Han, David Bowie och producenten Tony Visconti var arkitekterna bakom Berlintrilogin.

bowie-studion

David Bowies Berlintriolgi har inspirerat mängder av musiker, även kompositörer på den klassiska sidan. Amerikanske minimalisten Philip Glass kallade albumet Low ”ett genialt verk” och skrev sin första symfoni med utgångspunkt från Bowies musik.

Sak samma gjorde han med Heroes som tranformerades till den fjärde symfonin. Philip Glass har också berömt Bowies fina förmåga att skapa ”ganska komplexa stycken som verkar skenbart enkla”.

/ Stefan Nävermyr, redaktör

Symfonikerna hyllar Bowie i Göteborgs Konserthus den 6-8 oktober 2016.