Publicerat 3 oktober 2016 Några miljoner Bowie

David Bowie har sålt omkring 140 miljoner skivor världen över, från solodebuten David Bowie (1967) till det sista albumet Blackstar (2016).

David Bowie har sålt omkring 140 miljoner skivor världen över, från solodebuten David Bowie (1967) till det sista albumet Blackstar (2016).

Till hans absolut största framgångar hör skivan Let’s Dance (1983) vars titellåt toppade skivlistorna i både England och USA.

Både kritiker och publik anser Berlintrilogin vara bland det bästa David Bowie gjort: albumen Low (1977), Heroes (1977) och Lodger (1979) som delvis inspirerats av tyska synth- respektive rockbanden Kraftwerk och Neu!.

In i det sista var denna man en stor konstnär. Han höll kampen mot cancern hemlig i 18 månader, fram till sin död den 10 januari 2016, då hans avskedsvideo släpptes –  Lazarus – regisserad av svenske Johan Renck. Tre dagar tidigare hade han släppt sitt sista album Blackstar.

Lazarus är en biblisk karaktär som Jesus återuppväcker från de döda. Låten inleds med textraden ”Look up here, I’m in heaven. I’ve got scars that can’t be seen”. I slutet på videon går David Bowie in i ett mörkt skåp samtidigt som de sista raderna i texten ekar;
”Oh I’ll be free,
Just like that bluebird,
Oh I’ll be free.
Ain’t that just like me”.

/ Stefan Nävermyr, redaktör

Symfonikerna hyllar Bowie i Göteborgs Konserthus 6-8 oktober 2016.