Publicerat 21 oktober 2016 Det goda livet

I slutet av nästan varje vecka på Konserthuset uppfylls jag av känslan - vilken vecka det har varit!

I slutet av nästan varje vecka på Konserthuset uppfylls jag av känslan – vilken vecka det har varit!

Huset kokar dagligen av aktivitet och människor, och jag känner ofta en enorm glädje över mitt arbete här. Mycket musik och fantastiska artister ger massvis av energi, javisst, men inte nog med det – här händer väldigt mycket annat också.

Något av det som påverkat mig mycket den här veckan är Västra Götalandsregionens chefsdag.

erikabl

Evenemanget hölls här i huset, vilket självklart gör oss stolta – att 1200 chefer får sitta i de nya stolarna i vår vackra sal, och under pausen äta den fina vegetariska måltid som vår restaurangpersonal skapat. Dagen fyller en viktig funktion i det att den ska inspirera regionens alla chefer till att sträva efter vår gemensamma vision – Det Goda Livet.

Alla vi som arbetar inom Västra Götalandsregionen har som uppdrag att bidra till det goda livet för invånarna. Det kan man göra på många sätt, och det sätt som vi på Konserthuset gör det bäst är förstås genom att bjuda på fantastiska musikupplevelser som berör och engagerar.

Men det goda livet gäller även medarbetarna. Budskapet för dagen var tydligt – vi ska bli den mest attraktiva offentliga arbetsgivaren i Sverige. Det känns jättekul att man inom regionen sätter upp så kaxiga mål, samtidigt som det för oss här på Konserthuset på intet sätt är nytt. I Göteborgs Symfonikers vision om att bli en av världens främsta ingår givetvis också ett stort åtagande gentemot alla som arbetar här. Man kan inte bli en av världens främsta orkestrar om man inte har en god arbetsmiljö, såväl fysisk som psykosocial.

Nästa vecka tar vi ännu ett steg i det arbetet – då kommer vi alla arbeta med att identifiera Göteborgs Symfonikers fem starkaste värdeord. Hur ser vi på oss själva och hur vill vi uppfattas? Meningen är att vi också ska känna en tydlig koppling mellan våra egna värderingar och arbetsplatsens, så att man varje dag är motiverad att gå till jobbet, med känslan av att man gör något meningsfullt i linje med sin egen inre kompass. Det ska kännas på riktigt i hjärtat, som en av chefsdagens föredragshållare sa. Förhoppningsvis är detta något som redan stämmer för de allra flesta av oss!

Det känns väldigt spännande att se var vi kommer att landa – vi vill ju så mycket och har höga ambitioner på alla områden. Återigen, utöver det som är själva kärnan hos oss, vår musik, har vi om vi så bara blickar bakåt under den senaste veckan, arbetat med en mängd angelägna frågor som ska genomsyra vår verksamet. Vår miljögrupp jobbar för högtryck för att minska vårt ekologiska fotavtryck, vi har deltagit i en inspirerande och tankeväckande konferens om allas rätt till kulturen oavsett funktionsvariation, vi planerar och budgeterar för nästa års Side-by-Side läger som genom musiken ska bygga broar mellan barn i olika delar av Göteborg och olika delar av världen. Miljö, likabehandling och barnens rättigheter är områden där både Göteborgs Symfoniker och hela Västra Götalandsregionen ständigt vill så mycket mer.

erikabl2

Jag kan på fullaste allvar känna att jag en vecka som den här verkligen har fått förmånen att sträva mot Det Goda Livet. Och jag tror att jag även nästa fredag så här dags kommer känna likadant, och tänka – vilken vecka det har varit!

Erika Strand, Administrativ chef