Publicerat 2 november 2016 Arg men flitig. Bach alltså.

Bach var en hetlevrad man. Det har berättats att en gång slet av sig sin peruk, kastade den på en musiker och skrek: ”Ni borde ha blivit skomakare i stället”.

Bach var en hetlevrad man. Det har berättats att han en gång slet av sig sin peruk, kastade den på en musiker och skrek: ”Ni borde ha blivit skomakare i stället”.

Eller när han en gång så när hamnade i knivslagsmål efter att han sagt att en fagottist ”lät som en get”. Samtidigt var han oerhört produktiv, verksam som musiker, körledare, kompositör och lärare. Han var gift två gånger och fick 20 barn.

bach-med-soner

1730, när Bach bott i Leipzig i sju år, hade han redan skrivit flera 100 kantater och övriga verk. Tjänsten som kantor, i själva verket stadens ledande musiker, ställde höga krav och Bach tyckte inte att han fick lön för mödan:
”Jag finner att plikterna inte alls är lika angenäma som man en gång beskrev dem för mig; och att ganska många av de förmåner som hör till tjänsten har dragits tillbaka; att levnadsomkostnaderna är väldigt höga och att myndigheterna är märkvärdigt fientligt inställda till musik; så att jag måste leva i ett tillstånd av ständig kamp, där avundsjuka råder och irritationsmomenten är många.”

bach-nalstick

Men han blev kvar där fram till sin död 1750.

/ Stefan Nävermyr

Juloratoriet spelas i Göteborgs Konserthus 8-10 december 2016.