Publicerat 10 november 2016 En vaggsång av Bach

Ja, så beskrivs altarian i den tredje delen av Juloratoriet när herdarna kommit för att beskåda undret i Betlehem.

Ja, så beskrivs altarian i den tredje delen av Juloratoriet när herdarna kommit för att beskåda undret i Betlehem (Schlafe, mein Liebster, geniesse der Ruh). Men det är en vaggvisa av Bach och därmed så konstfullt utsmyckad att en vanlig mamma eller pappa knappast kan riva av den för ungarna.

Men den enkla och rofyllda texten kan alla föräldrar identifiera sig med: ”Sov, min käraste, njut av vilan, vakna sedan för att gagna oss alla! Vederkvick dig, känn glädje över att vi gläder oss i vårt hjärta!”

Adoration of the shepherds, konstnär Georges de La Tour (1644)

Adoration of the shepherds, konstnär Georges de La Tour (1644)

För övrigt är ordet Bach tyska för ”bäck” som var det namn många fick som levde vid just en bäck. Det är i olika språk och former vanligt som namn i Centraleuropa och Norden.

I Sverige har vi tonsättarna Knut Bäck (1868-1953, också verksam som musikkritiker i Göteborg) och Sven-Erik Bäck (1919-1994), samt andra offentliga personer som kriminalkommissarie Martin Beck, romandebutanten Madeleine Bäck, golftränaren Daniel Bäck, Pelle Bäck Bygg AB i Tranås samt den sjungande björnjägaren Roger Bäck.

/ Stefan Nävermyr

Juloratoriet spelas i Göteborgs Konserthus 8-10 december 2016.