Publicerat 8 december 2016 Teaterrävar och laddade konfrontationer

Filmen Körkarlen var naturligtvis en fantastisk berättelse för framstående skådespelare att ta in och uttrycka – här fanns laddade konfrontationer, känslosamma dialoger och psykologiskt krävande situationer.

Filmen Körkarlen var naturligtvis en fantastisk berättelse för framstående skådespelare att ta in och uttrycka – här fanns laddade konfrontationer, känslosamma dialoger och psykologiskt krävande situationer.
victor-sjostrom

Victor Sjöström gjorde sitt livs roll som David Holm, endast matchad av gestaltningen av professor Isak Borg i Ingmar Bergmans Smultronstället, och danska aktrisen Astrid Holm utförde en svår balansakt i rollen som ”helgonet” Syster Edit.

syster-edit

Körkarlen själv, Tore Svennberg, var en teaterräv som med enkla medel fann de exakt rätta uttrycken.

tore-sevnnberg

Men det finns också några kändisar som sveper förbi under handlingens gång. En mycket ung Edvin Adolpson dyker upp i en uppsluppen krogscen och i denna miljö finner vi också två servitriser: Helga Brofeldt och Mona Geijer-Falkner.

servitriser

Kanske inte namn man kommer i dag, men jag kan lova att många av er känner igen dem från andra filmer. De spelade nämligen Eulalia respektive Kristin i den långa filmserien om Åsa-Nisse.

Stefan Nävermyr, redaktör

Filmklassikern Körkarlen visas till nyskriven livemusik i Göteborgs Konserthus 2-4 feburari 2017