Publicerat 16 december 2016 Shut up and listen

Igår vad det dags igen, för andra gången i världshistorien, för Creative Mornings här på Konserthuset.

Uppemot 300 personer träffades och minglade, åt frukost och lyssnade på ett föredrag om Tystnad, en tolkning av temat Sound. Och ungefär samma dag, i 157 andra städer i världen, pågick något motsvarande. Temat överallt var Sound, och den som vill kan gå in på webben och ta del av alla dessa presentationer som snart kommer finnas där (creativemornings.com).

erikaigen

Det vi fick oss till livs i Göteborg var budskapet Shut up and Listen. Säkert användbart i många situationer – inte minst i vår konsertsal – men här var det fråga om att lyssna på vad andra har att säga istället för att försöka övertyga med sin egen argumentation. När vi lyssnar på varandra och försöker förstå vad den vi pratar med vill uppnå blir det lättare att hitta lösningar som gynnar alla. Ingen direkt ny kunskap, men som med så mycket annat skadar det inte att påminna sig om detta ibland.

För egen del kan jag plocka fram detta redan i eftermiddag, när det återigen är dags att sätta sig i fackliga förhandlingar. Istället för att fastna i att försöka övertyga om den egna idéns förträfflighet bör vi anstränga oss för att se bakom argumentationen och hitta motiven och drivkrafterna. Då kanske vi kan mötas och hitta en bra lösning som alla blir nöjda med. Och, det ska ärligen sägas, vi har oftast väldigt bra ton i våra fackliga möten, så jag har gott hopp.

Men innan dess har vi dagens höjdpunkt – ur mitt perspektiv. Då ska vi fortsätta vårt arbete med värdeord, och landa i fyra eller fem ord som ska vara ledstjärna för oss i allt vi gör inom Göteborgs Symfoniker. Väldigt spännande!
Troligtvis ingår inte ”Shut up” I dessa värdeord, men kanske ”listen”?

Erika Strand
Administrativ chef