Publicerat 15 februari 2017 Konsten ska fram - en inblick bakom scenen

Tisdag för två veckor sedan hände det som inte fick hända:

Tisdag för två veckor sedan hände det som inte fick hända: dirigenten Alain Altinoglu – som vi sedan 3 år tillbaka hade bokat för att dirigera Symfonikerna hemma och på turné  – blev sjuk. Ryggont, med läkarens klara rekommendation att inte arbeta på ett bra tag. Åtminstone till vår turné var över. Otroligt, vilken besvikelse! Han skulle börja repa med Symfonikerna redan måndagen efter (den 6/2) så nu var tiden knapp för att hitta en ersättare.


Alain Altinoglu

I fall som detta är vår bransch inte bara relativt liten, men också mycket effektiv: Vår planeringschef Marco skickar ett likalydande mail till 10-15 agenturer över hela världen, och inom 48 timmar har vi svar från samtliga. Och så sitter vi med information om vilka av ca 97% av världens bästa dirigenter som är lediga i den period vi behöver.

Vi behövde alltså en ersättare i 14 sammanhängande dagar. Det är svårt nog att på kort varsel hitta någon för en vecka – för två är det näst intill omöjligt. Dom allra bästa tar sig iblanden vecka ledigt för återhämtning, men aldrig två. Vi hittade ingen som kunde göra båda veckorna, dock blev det en mycket fin lösning ändå: Vår kommande chefdirigent Santtu-Matias Rouvali kunde ta alla repetitionerna och två konserter i Göteborg, sen kunde Marc Soustrot ta över och göra alla de övriga sju konserterna. Sistnämnda har dirigerat Symfonikerna i ett flertal produktioner, och vi kände oss helt trygga med att det kommer bli mycket bra med honom.


Santtu-Matias Rouval                                                                                                      

I skrivande stund (måndag 13 februari) har vi tre fantastiska konserter bakom oss (två dirigerade av Santtu-Matias och en av Marc), och i kväll gör vi ett gästspel i vår systersal  – Vara Konserthus. Sedan är det från onsdag konserter i Wien, Hannover, Düsseldorf, Frankfurt och Bryssel.


Marc Soustrot

Men en sådan tur som vi har haft den här gången får vi inte igen på ett tag. Följ med på vår turnéblogg så kan du läsa om det händer mera…

Varma hälsningar, Sten Cranner