Publicerat 17 februari 2017 En flygande flodhäst...

Att resa med en symfoniorkester kräver två lastbilar och ett gäng starka tekniker.

Att resa med en symfoniorkester kräver två lastbilar och ett gäng starka tekniker.

Två timmar före repstart forslas stora boxar in i konserthuset. Boxar som rymmer allt ifrån instrument, konsertkläder, massagebänk mm. Teknikerna arbetar fokuserat och effektivt för att inte rubba det tidsschema som ligger fast inför dagens många aktiviteter.

Kvällens konsertsal är magnifik med vackra utsmyckningar i jugendstil och konsertsalen lyses upp av praktfulla kristallkronor. Den har historiskt använts till balsal och ännu går varenda stol att plocka bort om lusten till en wienervals tränger sig på.

I källaren under den stora konsertsalen finns för dagen en, om möjligt, ännu viktigare sal. Fyra kontrabasister har förberett ett stycke om flodhästen Greta som vill kunna flyga. Stycket är skrivet, både text och musik av orkesterns egna Charles DeRamus. Ole Kristian Dahl, fagottist och stämledare, har fått det svåra uppdraget att på tyska framställa berättelsen inför en stor grupp med barn i olika åldrar.

Barnen är särskilt inbjudna och får allteftersom de anländer slå sig ner på en matta framför scenen. En grupp sticker ut lite extra. De visar sig vara nyanlända flyktingar ifrån Syrien som storögt tar del av föreställningen. I de dagliga prövningar som våra samhällen utsätts för ska vi göra just detta- stärka vår solidaritet med främlingar istället för att utarma den.

Det är rörande att se hur barnen interagerar med Ole Kristians skickliga berättarkonst och de skrattar högt när han härmar en grupp förvånade flodhästar. Baskvartetten förstärker med illustrerande musik hur flodhästen Gretas flygdrömmar slår in och några av barnen passar på att själva försöka flyga runt på mattan. Allt är över på trettio minuter och gladare barn får man leta länge efter.

På kvällen är det hela symfoniorkestern som firar triumfer med Sibelius ”Finlandia”, romanser av Strauss med tenoren Klaus Florian Vogt och ”Tavlorna” av Mussorgsky. Konserten är helt slutsåld och Finlandias allvar ligger ständigt på lut i salens dova akustik. Onekligen en mycket lyckad start på turnén och damen till höger om mig i publikraden viskar under applådtacket:

-”Ich bin sehr beeindruckt. Es war traumhaft.”

Även jag fann konserten sagolik.

Imorgon far vi vidare mot nya konsertäventyr och staden Hannover.

 

Vincent Hashmi, sponsoransvarig