Publicerat 19 februari 2017 I ett hav av brunsås...

Vi lämnade ett Wien i solsken och flög vidare mot staden Hannover i Niedersachsen där turnéns andra konsertstopp väntade.

Vi lämnade ett Wien i solsken och flög vidare mot staden Hannover i Niedersachsen där turnéns andra konsertstopp väntade. Hannover är idag känt som en av världens största mässtäder och årligen äger CeBIT, den stora IT-mässan, rum just här. Under det trettioåriga kriget slogs svenskar mot katolska grupper i och kring stadens omgivningar men idag har den tillresta truppen ifrån Sverige högst fredliga avsikter.

Konsertsalen för dagen, Hannover Congress Centrum, har över hundra år på nacken och den berömda ”Kuppelsaal” rymmer hissnande 3.642 platser.

En musiker ur orkestern skämtade att det kändes som att spela i ett hav av brunsås med hänsyn till salens inredning av mörkbrunt trä. Trots salens imponerande rymd och storlek så känns salen mer som just en kongresshall än en sal skapad för konstmusik.

Efter en pampig start med ”Finlandia” så fick publiken marineras i mer Sibelius när violinisten Baiba Skride framförde konsert för violin och orkester i d-moll op. 47.

Publiken var hänförd och slutade först att applådera när Baiba spelade ett extranummer a capella – ”Sonata” av Johann Paul Von Westhoff.

Under pausen noterade jag att förfriskningar serverades genom självbetjäning. Således fick man ta vin eller alkoholfritt ur ett kylskåp och därefter lägga pengar i en brevlåda i närheten av skåpet. Onekligen frihet under ansvar.

Därefter tog den andra konserthalvan vid med Griegs ”Peer Gynt” och den svenska sopranen Klara Ek. Hennes ljuva stämma med finstämda pianissimo blev en vacker avslutning på konsertkvällen.

Livet vann ny legitimitet efter en kväll som denna och publiken vandrade långsamt ut till glada sorl i den sena kvällen.

Imorgon far vi vidare mot staden Düsseldorf.

Vincent Hashmi, sponsoransvarig