Publicerat 24 februari 2017 FREDAGSMYS

Solen är på väg ned, det är fredag eftermiddag och fredagsmyset hägrar. Men när jag tänker efter har jag på sätt och vis fått uppleva fredagsmys hela dagen - allt är ju en definitionsfråga. Så här mysig kan en fredag för administrativa chefen på Konserthuset vara - följ med :-).

Solen är på väg ned, det är fredag eftermiddag och fredagsmyset hägrar. Men när jag tänker efter har jag på sätt och vis fått uppleva fredagsmys hela dagen – allt är ju en definitionsfråga. Så här mysig kan en fredag för administrativa chefen på Konserthuset vara – följ med :-).

Fredag morgon – när jag närmar mig konserthuset strax före åtta på morgonen strömmar besökarna in genom vår stora publikentré – det är återigen dags för Creative Morning. Färgglada, morgontrötta kreativa människor står på trappan med telefonen i högsta hugg i väntan på kompisen, medan många andra går direkt in i huset, raskt och beslutsamt. De sistnämnda har nog varit på flera Creative Mornings tidigare – eventet återkommer varje månad och har blivit ett uppskattat inslag för många konserthusbesökare. Jag hade själv velat gå och lyssna idag men prioriterade bort det den här gången – en timma längre än vanligt i sängen på morgonen i kombination med ett berg av arbetsuppgifter efter en veckas sportlov gjorde valet lätt.

Morgonen ägnades åt mailen, plus smått akut problemlösning pga sjukfrånvaro i arbetsgruppen – det är alltid spännande när man får ge sig på arbetsuppgifter man aldrig gjort förut. Tidsåtgången är förstås flerfalt längre än om personen med rätt kompetens varit på plats, men det går att se det från den ljusa sidan också – jag fick lära mig något nytt.

Nästa hållpunkt för dagen var vår numera traditionsenliga fredagsträning – vi är ett tappert gäng som kör styrketräning en eller ett par gånger i veckan. Alltid på fredagar, och gärna ytterligare en dag om vi får till det. Det är både effektivt och roligt att träna med kollegorna – tidsåtgången är betydligt mindre än om man ska ta sig till gymmet efter jobbet, och den fokus det ger till resten av dagen är ren vinst för alla inblandade.

 

Efter träning och dusch blev det telefonsamtal med VD som är i Bergen, och mail till styrelsepresidiet. Praktiska små frågor som kan vara nog så viktiga. Frågan gällde nästa veckas produktion Boris Godunov, som för övrigt genomsyrar hela huset vid det här laget. Hela vår skara av producenter kraftsamlar inför denna mastodontproduktion. Solister har anlänt, och repetitioner och andra aktiviteter kommer pågå hela helgen. Även lunchen präglades av samtal om Ivan den förskräcklige och hans tronföljare Boris, och jag tror inte att min gissning är alltför djärv om jag säger att nästa veckas blogg kommer handla om detta projekt.

Sedan blev det en stund lite mer långsiktigt arbete. För att leva upp till målen i vår strategiplan behöver vi ständigt jobba med utveckling av våra arbetssätt – det gäller säkerligen inom orkestern, och definitivt inom stödverksamheterna. Nu när vår controller Carina har sagt upp sig och det är dags att nyrekrytera behöver vi först se över avdelningens arbete och kompetensbehov, för att säkra att vi rekryterar rätt ersättare. Därför har jag i dag träffat konsulter som kanske kommer kunna hjälpa oss i det arbetet.  Tidigare i veckan jobbade avdelningen gemensamt med inventering av arbetsuppgifter och tidsåtgång för dessa, så det känns som att vi är på god väg.

 

Att Carina slutar är en stor förlust för oss, och det kommer inte bli lätt att få tag på en likvärdig ersättare. Jag brukar av princip tycka att det är positivt att människor rör på sig och vill prova nya jobb, men nu när Carina ska gå vidare är det inte utan att det känns väldigt sorgligt..

Många samtal har det blivit under dagen också – bland annat har jag fått rapport från vår pensionerade producent Lars, som direkt efter sin pensionering åkte på ett specialuppdrag till London för att få ett instrument värderat.

Den här bloggen innehåller inte så mycket om musik, men det finns naturliga skäl till det. Den som läst de senaste blogginläggen vet att orkestern varit på en framgångsrik turné i Europa. De kom hem i tisdags, och den här veckan har det inte varit några gemensamma repetitioner – alltså betydligt mindre musik i huset än under en vanlig vecka.

 

Nu syns solen inte längre, även om himlen fortfarande är ljus. Sinnet också.  Snart dags att ta sig an det privata fredagsmyset – glad i själen över ännu en vecka på en fantastisk arbetsplats.

Erika Strand, administrativ chef