Publicerat 2 maj 2017 No business without show business

I mitt arbete som partneransvarig vid Göteborgs Symfoniker inleder jag varje morgon med att skumma igenom svenska och utländska tidningar på jakt efter nyheter.

I mitt arbete som partneransvarig vid Göteborgs Symfoniker inleder jag varje morgon med att skumma igenom svenska och utländska tidningar på jakt efter nyheter. Oftast nyheter som behandlar samarbeten mellan näringsliv och kultur.

Jag har nyligen noterat att nytillsatta chefer gärna lyfter fram en musikalisk talang som avlastar eller ger dem kraft att klara av det tuffa uppdrag som det innebär att leda en större koncern med tusentals anställda och utmanande målsättningar.

Nytillträdde SEB-chefen Johan Torgeby berättade stolt om sin tid som gammal rocktrummis i bandet ”Crescent Venus” när han nyligen ersatte Annika Falkengren. Under veckan som gick bjöd Volvos VD och koncernchef Martin Lundstedt på rafflande gitarrspel under det egna 50-årsfirandet inför hans födelsedagsgäster i Volvos lokaler.

Detta skickar ut signaler om att ett ledarskap får innehålla så många fler egenskaper än bara de mätbara och vinstdrivande. Fredrik II av Preussen var en upplyst despot som kopplade av med att spela flöjt och komponera sonater när han inte krigade eller skrev politiska traktat. Detta var en idealism om vikten av att vara upplyst för att därigenom, i en humanistisk anda, verka som statens förste tjänare. Kort sagt att inspirera sin omgivning genom att själv utöva och därigenom utvecklas.

Eller som rationalisten René Descartes säkert hade uttryckt saken i vår tid

”Jag musicerar, alltså finns jag!”

Musiken har just den påverkan på både publik och utövare att den inspirerar och ifrågasätter vilket därigenom får oss att växa som individer.

Livet innehåller så många pusselbitar för att vi människor ska fungera. Ibland känns det som att vi glömmer bort att vi faktiskt arbetar hårt för att kunna njuta av våra lediga stunder på bästa sätt.

Varmt välkommen att få njuta av din lediga stund med Sveriges Nationalorkester.

Vincent Hashmi
Sponsoransvarig