Publicerat 9 maj 2017 Malmö Live – äntligen!

De har fått ett fantastiskt konserthus, Malmöiterna, ett hus som sjuder av aktivitet och som även på innehållssidan känns fräscht, spännande och utmanande.

De har fått ett fantastiskt konserthus, Malmöiterna, ett hus som sjuder av aktivitet och som även på innehållssidan känns fräscht, spännande och utmanade. Den energi som alltid kommer med ett nybyggt konserthus upplevs stark och positiv hos båda anställda och publik. Jag kommer väl ihåg när det nya operahuset i Oslo öppnades 2008; alla pratade om underverket, alla ville uppleva det (läs: promenera på det…) och alla var överraskade över hur många som köpte sitt livs första operabiljetter i ren nyfikenhet och entusiasm. Ett nytt hus för konst – det oavsett film, litteratur, opera, musik eller teater – skapar alltid en stort lyft för en stad och dess befolkning. Jag tycker det synliggör hur viktigt konst och kultur är för oss, och hur lätt vi glömmer dess betydelse i vardagen.


Våra turnéansvariga Martin Söderlund och Sven Ericsson på väg in i Malmös nya stolthet.

Symfonikerna var på besök på Malmö Live för första gången och vi kom med det bästa vi kunde erbjuda: tillträdande chefdirigent Santtu-Matias Rouvali och säsongens artist-in-residence cellisten Truls Mörk. När jag satt och lyssnade i salen under akustikrepet tänkte jag att programmet på något sätt symboliserar Symfonikerna – ett modigt och ovanligt program, där både solist, dirigent och orkester verkligen måsta vara i världsklass för att få förmedla och få ut det konstnärliga innehållet.


Från akustikrepet – Symfonikerna och Santtu-Matias testar ny akustik i ny sal.

Detta är det andra gästspelet Symfonikerna gör utanför Göteborg med vår nya chefdirigent – den första konserten var givetvis i vårt systerhus konserthuset i Vara i höstas. Nästa säsong fortsätter vi med att vidga radien – först till Santtu-Matias hemstad Lahtis under Sibelius-festivalen i september. Det är en stor ära för Symfonikerna att få komma till en av Finlands viktigaste festivaler just det år då de firar 100år som självständig oberoende nation. Sedan följer turnébesök till våra nordiska huvudstäder i februari, då vi åker till Stockholm, Köpenhamn och ja, till det nya operahuset i Oslo.


Truls Mörk och Santtu-Matias tackar för applåderna efter Prokofjevs Cellosymfoni.

Och vilken konsert det blev i Malmö! Vilket fint mottagande vi fick av våra kollegor I MSO och deras publik – varmt och välkomnande! Och vår orkester älskade oförbehållet akustiken – Malmö har verkligen lyckats med detta ny konstens tempel!

Hilser Sten


Vi lämnar Malmö i solnedgången, med hopp om ett snart återbesök