Publicerat 8 juni 2017 En legend rundar 80

I tisdags spelade Symfonikerna sin årliga Nationaldagskonsert i Slottsskogen.

I tisdags spelade Symfonikerna sin årliga Nationaldagskonsert  i Slottsskogen. Med bra väder, som i år, brukar det komma runt 25 000 för att lyssna. Dirigenten Katarina Andreasson ledde orkestern genom ett för många välkänt och för andra kanske nytt program. Den fantastiska sångkvartetten KRAJA bidrog till att ge konserten ytterligare ett drag av svensk sommmar. Höjdpunkten var givetvis Hugo Alfvéns Midsommarvaka från 1903 – ett verk Symfonikerna har framfört inte mindre än 176 gånger, den första 1906 med tonsättaren själv som dirigent.

Göteborgs Symfoniker ser det som en fantastisk förmån att på självaste Nationaldagen ha möjligheten att träffa vår publik – stadens och regionens invånare – på detta sätt.

Dock kan det nämnas att det från starten inte var menat som en Nationaldagskonsert. Traditionen med Symfonikernas konsert i Slottsskogen började med orkesterns och dåvarande chefdirigentens önskan att göra en gedigen gratis utomhuskonsert för Göteborgs invånare.

Så blev det; söndag 15 juni 1986 höll Symfonikerna sin allra första Slottsskogskonsert – med Leif ”Loket” Olsson som presentatör! Och dirigent för konserten – som också var chefdirigent på den tiden – var, som alla kan gissa, Neeme Järvi.

Och igår, den 7:e juni, fyllde han 80 år. Han firade som bara Neeme Järvi kan fira, med egen födelsedagskonsert i Estlands Konserthus i Tallin med Estlands Nationalorkester, kör och solister. En fantastisk festkonsert med budskap och affischer med Neeme över hela stan och med presidenter och kulturpersonligheter som gäster.


Neeme Järvi och tonsättaren Arvo Pärt i samtal på kalaset efter konserten.

Mycket imponerade var utställningen av kassettband, LP och CD som Neeme har spelat in genom alla år, totalt närmare 500 st! Speciellt stolt var givetvis jag från Göteborgs Symfoniker när jag såg hur många av inspelningarna som var gjorde hos oss.


Album med Symfonikerna och Neeme från den gamla goda tiden

Hela Neemes familj var på plats med dottern Marika som flöjtsolist och en av sönerna som gästdirigent.


Sonen Paavo Järvi framför den Estniska Nationalorkestern.

Men huvudpersonen själv utmärkte sig, i all sin karisma och närvaro, med samma energi och charm vi känner så väl. Fantastiskt att tänka på vilken resa Symfonikerna och han har gjort tillsammans, inte bara de 25 åren han var vår chefdirigent, men även de produktiva åren efter. Och nästa säsong, i februari 2018, är han återigen på plats på podiet här i Göteborg med Symfonikerna!

Sten Cranner
VD och Konstnärlig chef/General Manager and Artistic Director