Publicerat 1 september 2017 På turné i Rouvalis hemstad

Den första turné vi gör med vår nye chefdirigent Santtu-Matias Rouvali gör vi till hans hemstad, Lahtis.

Den första turné vi gör med vår nye chefdirigent Santtu-Matias Rouvali gör vi till hans hemstad, Lahtis.

Många därhemma kanske förknippar staden med Gunde Svans tre VM-guld 1989. Det var undertecknads tidigare ända konnotation med Lahtis innan jag 2011 var här som en del av förstudien till vår GSOplay-satsning. Sinfonia Lahti var nämligen tidigt ute med att filma sina konserter, så även kvällens. Det är en framstående stad på kultursidan. En fin orkester, nämnda Sinfonia Lahti, huserar i ett ståtligt konserthus, Sibeliushallen, alldeles vid stranden av sjön Väsijärvi. Och det är härifrån Rouvali kommer. Hans båda föräldrar har spelat i orkestern, mamma fortfarande, och han har gått som barn i huset. Han möter bussen på trappan och hälsar glatt orkestern välkommen till Finlands Chicago och säger att han ska visa oss staden efter konserten. Det låter lovande och lite farligt. Vi får se hur det går.

Vi är här för att spela som ett av huvudnumren på Lahtis Sibeliusfestival, och är en del av Sveriges uppmärksammande av Finlands självständighet som i år firar 100 år. Programmet är samma som gavs på Kulturkalaset, dvs Sibelius Skogsrået, En Saga samt 5e symfonin.

Soundchecket är i full gång medan detta skrivs, och en del saker finslipas sedan sist och anpassas för salens akustik. Allt med samma goda stämning och entusiasm som tydligt präglar samarbetet med vår nye chefdirigent.

Live kan ni höra oss på finska radion kl 18.03 svensk tid. https://yle.fi/radio/yleradio1/suora/

/ Måns Pär Fogelberg