Publicerat 15 september 2017 Stora upplevelser på Konserthuset!

Denna veckan på Konserthuset har varit mycket innehållsrik - på alla sätt.

  

Först och främst med att vår nya chefdirigent Santtu-Matias Rouvali igår gjorde sin första abonnemangskonsert med oss – det man i andra länder brukar kalla ”installationskonsert”. Ett makalöst framförande av Sibelius grandiosa Kullervo fick vi höra; detta episka verk, som Sibelius själv förbjöd att framföras i sin livstid, och som inte fick sin nypremiär förrän i slutet på 1950-talet. Göteborgs Symfoniker har framfört verket endast tre gånger, den senaste för mer än 30 år sedan med Neeme Järvi. En starkt medverkande orsak till att den är utmanande att framföra, är att den kräver en stor och kraftfull manskör. Det löste vi denna gången med den fantastiska kören Orphei Drängar från Uppsala som generöst tackade ja till att medverka. Dessutom fick vi tag på de bästa solister man kunde tänka sig för detta verket, det finländska syskonparet Johanna och Ville Rusanen som gjorde gårdagen magisk!

 
Generalrepetition Kullervo

Vår textmaskin, hängande över orkester och kör, är nu på plats – permanent. Varje gång vi gör ett klassiskt verk där orden och/eller dramaturgin har betydelse för den musikaliska upplevelsen, kommer ni i publiken få läsa en svensk översättning medans orkestern spelar. Jag tänkte själv hur mycket mer gårdagens framförande berörde mig när jag samtidig kunde läsa den – i detta fallet – obehagliga texten i Kullervo.

 
Nu även på Göteborgs Konserthus!

Sen öppnade vi också en liten utställning i foajén igår: vår före detta solohornist, nu mera pensionär, Per Göran är en allsidig herre. I tillägg till en lång karriär som musiker i orkestern har han hittat målningen som en ny passion. På ett fantastiskt sätt kombinerar han målningen med sina egna musikaliska upplevelser från sin tid som musiker. Hos oss har han valt ut sju tavlor från kända orkesterverk, och på vår hemsida finns de musikaliska inspirationskällorna på en spellista. Gå in här och kolla. Tavlorna finns på kortväggen i foajén fram till december, och hörlurar kan du låna på våra ordinarie konserter. Du får lyssna på din egen mobil. Alla ljudklippen är givetvis med Symfonikerna!

 
Per Görans tolkning av Stravinskys Våroffer 

Som ni förstår är vibrerar det av energi i Konserthuset denna vecka, och jag gissar att med Santtu-Matias nu i huset kommer den nivån att hålla i sig! Välkomna till konserter med vår nya chef!

Sten Cranner, VD och konstnärlig chef