Publicerat 25 september 2017 Komet på en himmel inte bara av jazz

Fröet till Esbjörn Svensson trio såddes redan när Esbjörn Svensson och Magnus Öström var barn. De var grannar och kompisar i Skultuna utanför Västerås. Magnus byggde ett eget trumset när han var åtta år och Esbjörn började plinka på mammas piano i vardagsrummet.

Fröet till Esbjörn Svensson trio såddes redan när Esbjörn Svensson och Magnus Öström var barn.

De var grannar och kompisar i Skultuna utanför Västerås. Magnus byggde ett eget trumset när han var åtta år och Esbjörn började plinka på mammas piano i vardagsrummet.

När de blev äldre spelade de på 1980-talet tillsammans i olika konstellationer i Sverige och Danmark men även var och en på var sitt håll. Magnus bakom sångerskan Monica Borrfors och Esbjörn Svensson bland annat med sångerskan Lina Nyberg och hennes kvintett.

1993 kom den verkliga vändpunkten när den jämtländske basisten Dan Berglund anslöt till Esbjörn och Magnus: Esbjörn Svensson Trio, senare E.S.T. blev en komet på en himmel inte bara av jazz utan gränsöverskridande och gränslös musik av helt egen art.

I 15 år utvecklades de, fann nya vägar och nådde en publik långt in i rock- och popvärlden. Deras musik blev universell och publiken överraskades av upplevelser de tidigare inte hade kunnat föreställa sig. Den möjligheten ges även med E.S.T. Symphony som du kan uppleva live i Göteborgs Konserthus den 24-25 november 2017.

Stefan Nävermyr, redaktör
Foto ©ACT Jörg Grosse-Geldermann